NAJVIŠE DRŽAVNO PRIZNANJE

Danijel Dragojević odbio Nagradu Vladimir Nazor za životno djelo

28.05.2019 u 14:18

Bionic
Reading

Najvišu državnu nagradu na području kulture i umjetnosti, Nagradu Vladimir Nazor za životno djelo za književnost u 2018. dobio je Danijel Dragojević, ali mu priznanje neće biti uručeno jer ga čuveni domaći pjesnik nije prihvatio, javlja Ministarstvo kulture

Nagrada Vladimir Nazor dodjeljuje se najboljim umjetničkim ostvarenjima u području glazbe, kazališta, književnosti, likovne i primijenjene umjetnosti, filma te arhitekture i urbanizma i to u kategorijama godišnje nagrade i nagrade za životno djelo.

Danijel Dragojević, kojega kolege nerijetko prozivaju najznačajnijim živućim hrvatskim pjesnikom i koji je svoju posljednju zbirku pjesama 'Kasno ljeto' objavio u ožujku prošle godine u izdanju Frakture, svoju je Nagradu Vladimir Nazor za životno djelo u književnosti odbio, navodi Ministarstvo kulture na službenoj stranici.

Autor, koji je čuven po samozatajnosti i nije član nijednog književnog udruženja, nagrade redovito odbija, kao i intervjue. Objavio je dvadesetak knjiga koje su u pravilu brzo rasprodane i snažno je utjecao na mlađe generacije pjesnika. Rodio se 28. siječnja 1934. u Veloj Luci na otoku Korčuli.

Godišnju nagradu Vladimir Nazor za književnost dobio je Ludwig Bauer za roman 'Muškarac u žutom kaputu', javlja Ministarstvo kulture.

  • +14
Dodjela 'Nagrada Vladimir Nazor' za 2017. Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Dunja Vejzović dobitnica je nagrade za životno djelo u kategoriji glazbe, dok je godišnja nagrada pripala Daliboru Bukviću za koncert održan u Muzeju Mimara u Zagrebu, u okviru kojega je praizveden triptih ...aeterna... za vokalni ansambl.

U kategoriji kazališne umjetnosti nagradu za životno djelo dobila je Marija Sekelez, a godišnju nagradu Krešimir Dolenčić za režiju opere 'Čarobna frula' W. A. Mozarta u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu.

Nagradu za životno djelo u kategoriji likovne i primijenjene umjetnosti dobila je Nevenka Arbanas, a godišnju nagradu Matko Mijić za samostalnu izložbu skulptura, objekata, instalacija, sliko-reljefa, asamblaža i crteža 'retrospektiva' u zagrebačkoj Modernoj galeriji.

Rade Šerbedžija dobitnik je Nazora za životno djelo u kategoriji filmske umjetnosti, dok je godišnja nagrada otišla Nebojši Slijepčeviću za dokumentarni film 'Srbenka', o utjecaju hrvatskog društva i javnog diskursa na živote djece srpske nacionalnosti u Hrvatskoj, rođene godinama nakon završetka Domovinskog rata.

Vladimira Nazora za životno djelo u arhitekturi i urbanizmu dobio je Branko Silađin, a godišnju nagradu dijele Tomislav Ćurković i Zoran Zidarić iz arhitektonskog studija Dva arhitekta, za zgradu Vinarije u Kutjevu.

Nagradu Vladimir Nazor dodjeljuje Odbor Nagrade na prijedlog komisija koje osniva za pojedina područja umjetnosti. Predsjednika i članove Odbora, na prijedlog ministrice kulture, imenuje Hrvatski sabor iz redova umjetnika, kulturnih i javnih djelatnika.

Odbor Nagrade Vladimir Nazor pod predsjedanjem akademika Zvonka Kusića na sjednici održanoj 6. svibnja donio je odluke o dobitnicima za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj za 2018., a svečana dodjela održat će se 18. lipnja u Hrvatskom državnom arhivu.