3. RUJNA U ZAGREBU I SPLITU

Daniel Kehlmann i Monaldi & Sorti otvaraju 5. Festival svjetske književnosti

29.08.2017 u 08:59

Bionic
Reading

Peti Festival svjetske književnosti (FSK) ugostit će u Zagrebu i Splitu od 3. do 9. rujna pedesetak autora iz 17 zemalja Europe i svijeta. Zagrebački program otvorit će razgovor s jednim od najistaknutijih suvremenih književnika njemačkog govornog područja Danielom Kehlmannom, a splitski gostovanje talijanskog spisateljskog para Monaldi & Sorti

Festival već petu godinu organizira nakladnička kuća Fraktura, svake godine s novim književnim, jezičnim i tematskim fokusom, a ove godine u središtu bogatog programa od oko 60-ak događanja, kako je najavljeno 28. kolovoza u Zagrebu, bit će književnost i kultura njemačkog govornog područja.

'Ove godine festival se održava peti puta u Zagrebu i drugi put u Splitu, a stižu nam 52 autora iz 17 zemalja', rekao je na konferenciji za novinare u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića programski direktor festivala i glavni urednik Frakture Seid Serdarević.

Najavio je reprezentativan niz nekih od najistaknutijih književnih imena suvremene europske i svjetske literarne scene, brojne istaknute domaće autore, 'jedan od najjačih filmskih programa do sad', dvije večeri poezije, te nastavak književnih matineja gdje će se sa zagrebačkim gimnazijalcima susresti četvero suvremenih domaćih autora – Olja Savičević Ivančević, Franjo Janeš, Pavao Pavličić i Marina Vujčić.

Fokus na književnost njemačkog govornog područja dio je programa godine kulture Austrije i Hrvatske 'Zajedno u kulturi'.

Jedan od partnera FSK-a je Austrijski kulturni forum Zagreb, čija je direktorica Susanne Ranetzky izrazila veliko zadovoljstvo višegodišnjom suradnjom s festivalom koji 'u eri modernih medija, kada Facebook i Twitter igraju važnu ulogu i tjeraju nas da komprimiramo poruke, nudi najbolju platformu za promicanje književnosti'.

Filmski program ostvaren je u suradnji s Goethe-Institutom Hrvatska, a donosi niz svjetskih filmskih uspješnica s fokusom na Njemačku, od kojih će dio imati svoje hrvatske premijere upravo u Zagrebu i Splitu.

  • +9
Konferencija za novinare Festivala svjetske književnosti Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic/PIXSELL

Ravnatelj Goethe instituta Matthias Mueller-Wieferig najavio je festivalski filmski program koji će hrvatskoj publici predstaviti neke od najznačajnijih njemačkih redatelja, kao što su Fatih Akin, Volker Schlondorff i Wolfgang Becker. Čestitao je festivalu na sjajnom programu 'koji na izvrstan način predstavlja današnju Europu, i ukazuje i na stručnost, ali i na hrabrost organizatora koji su tako velika književna imena doveli u jednu malu zemlju'.

Velika inozemna i domaća imena

Otvorenje u Zagrebu, nakon razgovora s Kehlmannom koji će u Kinu Europi voditi Serdarević, uveličat će koncert 'Bečanke iz Vojvodine' Jelene Popržan, violistice, pjevačice, performerice, jedne od najvećih zvijezda suvremenog austrijskog i europskog cross overa, koja će nastupiti s jednim od najvećih interpreta bosanske sevdalinke Damirom Imamovićem.

Od velikih zvijezda njemačkoga govornog područja Serdarević je posebno izdvojio 'možda najvećeg živućeg urednika i pjesnika njemačkoga područja' Michaela Kruegera, koji će na FSK-u održati predavanje o suvremenoj njemačkoj nakladničkoj sceni.

Na festival među ostalima dolaze i Austrijanac Manfred Mittermayer, najveći poznavatelj djela Thomasa Bernhardta, njemačka spisateljica ukrajinskog podrijetla Marjana Gaponenko i poznati austrijski satiričar Richard Schuberth.

Uz njih će se hrvatskoj čitateljskoj publici predstaviti i Francuz Philippe Claudel, Gvatemalac Eduardo Halfon i Nigerijac Chigozie Obioma, a od domaćih književnika Dubravka Ugrešić, koja će tu predstaviti novi roman 'Lisice', te Ognjen Spahić, Damir Karakaš, Milana Vuković Runjić, Ivana Rogar, Kristian Novak, Boris Dežulović i drugi.

Zbog velikog broja gostiju i gustog rasporeda događanja ove godine neće biti programa okruglih stolova, dok je stripaški program značajno reduciran, a njegove su perjanice finski stripaš Tuomas Kyro i mlada austrijska zvijezda grafičke novele Ulli Lust, uz koju će se u Kinu Europi predstaviti domaća vizualna umjetnica Ivana Pipal.

Novinarske radionice i čitaonica na otvorenom

Kao posebnost ovogodišnjeg programa Serdarević je izdvojio četverodnevnu novinarsku radionicu za učenike srednjih škola, koje će voditi novinari 24sata i Expressa.

Glavni urednik 24 sata Goran Gavranović istaknuo je kako je cilj programa predstaviti novinarstvo kao djelatnost koja je posljednjih nekoliko godina nepravedno došla na loš glas.

'Cilj nam je predstaviti svu raskoš koju novi mediji pružaju, a osobito u kombinaciji sa starim medijima. Pokazat ćemo učenicima kako se rade novine, kako nastaju video vijesti, kako se stvara web, te kako se sve to jedno s drugim nadopunjuje i donosi publici ono što je i svrha svih novina, a to je priča - ne samo informacija, nego i ono što je iza nje', rekao je Gavranović.

Također u suradnji s 24 sata, drugu godinu za vrijeme trajanja Festivala održavat će se čitaonica na otvorenom na Trgu Josipa Jurja Strossmayera, gdje će se moći, uz kavu i novine, besplatno čitati i razmjenjivati knjige, a bit će organizirana i čitanja autora koji gostuju na festivalu.

Kao i svake godine, službenom otvorenju zagrebačkog programa prethodi otvorenje izložbe slika inspiriranih književnicima koji gostuju na festivalu u kojoj ove godine sudjeluje 30-ak predstavnika hrvatske likovnosti (31. kolovoza u Studiju Josip Račić Moderne galerije).

Program će se u Zagrebu održavati u Kinu Europi i Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, te u Splitu u Gradskoj knjižici Marka Marulića i Kinoteci Zlatna vrata, a zatvorit će ga 9. rujna u Zagrebu predstavljanje novog romana Igora Štiksa, uz veliki festivalski rođendanski tulum i koncert grupe Memories Can't Wait.

Konferenciji za novinare nazočili su i istaknuti belgijski književnik Stefan Hertmans, gost prošlogodišnjeg izdanja FSK-a, te ovogodišnji festivalski gost, slovenski pisac i urednik Aleš Šteger.

Šteger, koji se na festivalu predstavlja i kao filmski i kao književni autor, ocijenio je kako je 'festival takvih dimenzija nešto čime se i puno veće zemlje od Hrvatske ne mogu pohvaliti'.

Hertmans je govorio o svojem otvorenom pismu Europi, u kojemu problematizira migrantsko pitanje u kontekstu današnjeg globaliziranog svijeta u kojemu je, smatra, američka arogantna i cinična geopolitika dovela do krize u odnosima i izazvala globalne neravnoteže. U pismu Hertmans upozorava i na sustavno potkopavanje mislećeg pojedinca, koje je europskoga građanina degeneriralo u čovjeka mase koji nezadovoljno gunđa.

Pismo je objavljeno u nizu istaknutih svjetskih medija, a u nas u tjedniku Express.