PREDAVANJA I KAZALIŠNA PREDSTAVA

Dani Nikole Tesle u Tehničkom muzeju

30.01.2012 u 14:36

Bionic
Reading

Predavanjem Mladena Martinisa 'Tesla u kvantnoj medicini' sutra 30. siječnja počinju Dani Nikole Tesle u zagrebačkom Tehničkom muzeju, a traju do 3. veljače

Martinis će na predavanju govoriti o Teslinom proučavanju važnosti utjecaja elektromagnetskih polja na ljudski organizam i druga živa bića, priopćeno je danas iz Tehničkog muzeja.

Drugoga dana, 1. veljače, predavanje 'Nikola Tesla kao hrvatski velikan' održat će Božo Skoko i iznijeti rezultate nekoliko istraživanja javnoga mišljenja posvećenih izboru hrvatskih velikana, a u kojima je Tesla najbolje pozicioniran. Bit će riječi i o važnosti Tesline za promociju Hrvatske u svijetu.

O Teslinim bliskim ljudima, prijateljima, suradnicima i kolegama predavanje pod nazivom 'Tesla i prijatelji' u četvrtak, 2. veljače, održat će Zorica Civrić.

Program završava 3. veljače kazališnom predstavom 'Radio Tesla' kazališta Tvornica lutaka, priopćeno je iz Tehničkog muzeja.

Izumitelj Nikola Tesla rodio se 1856. u Smiljanu, a umro je 1943. u New Yorku. Izumitelj je na području elektrotehnike i radiotehnike, a patentirao je oko 700 izuma među kojima se ističu cjelovit sustav proizvodnje, prijenosa i primjene izmjeničnih višefaznih struja, medicinska primjena visokofrekventnih struja, radiolokacija, radar i daljinsko upravljanje. Projektirao je i na vodopadima Niagare izveo prvu hidroelektranu na izmjeničnu struju.