KAZALIŠNA MANIFESTACIJA

Dani hrvatskoga pučkog teatra

25.02.2009 u 15:10

Bionic
Reading

Dani hrvatskoga pučkog teatra u Hercegovcu pokraj Bjelovara, jedinstvena kulturna manifestacija, ove će se godine održati jubilarni 15. put od 27. veljače do 1. ožujka, najavili su organizatori na konferenciji za novinare u Bjelovaru

Manifestacija će biti obilježena izvedbama predstava pučkih teatara domaćina i teatara iseljenih Hrvata koji ove godine dolaze iz Mađarske, Srbije i Austrije, te likovnom kolonijom. Iz Vojvodine dolazi Kulturno-prosvjetna zajednica Hrvata Šokadija iz Sonte, iz Austrije Kazališno društvo Klimpuh, a iz Mađarske Hrvatsko amatersko društvo Hrvatski Židan.

Oni će tijekom dva dana odigrati predstave na materinskom jeziku, a 15. dane hrvatskog pučkog teatra otvaraju domaćini Pučka scena Hrvatske čitaonice Hercegovac. Trećega dana sudionici će moći vidjeti kazališnu predstavu zagrebačke glumačke družine Ad hoc 'Hommage a Moliere', kada će o kazališnoj sceni razgovarati s profesorom Stjepanom Pepelnjakom.

Ta kazališna manifestacija okuplja amaterska društva hrvatskih manjinskih zajednica iz susjednih zemalja koje čuvaju materinski jezik izvan granica Hrvatske, a neki je zovu jedinstvenom svetkovinom hrvatske riječi, kulture i običaja, istaknula je govoreći o programu predstavnica organizatora, predsjednica Hrvatske čitaonice iz Hercegovca Verica Obrovac.

Bjelovarsko-bilogorski župan Miroslav Čačija rekao je da su Dani hrvatskoga pučkog teatra jedan od kulturnih događaja po kojima je poznata ta županija.

Predstave će se prikazati u Hrvatskome seljačkom domu u Hercegovcu.

Suorganizator je manifestacije Hrvatska matica iseljenika, a pokrovitelji su Ministarstvo kulture RH, Bjelovarsko-bilogorska županija i Općina Hercegovac.