BESPLATNO U KINIMA HRVATSKE

Dan u godini rezerviran za filmski maraton

09.12.2016 u 18:23

Bionic
Reading

I ove godine Hrvatski audiovizualni centar povodom nadolazećih blagdana poklanja filmove koji se u sklopu Maratona besplatno prikazuju u kinodvoranama diljem Hrvatske. Tom se manifestacijom, u povodu najkraćeg dana u godini, slavi kratka filmska forma, Maraton traje od 18. do 21. prosinca, a odvija se u 17 kina u 13 gradova

Na četvrtom Maratonu kratkometražnih filmova biti prikazano više od 20 naslova podijeljenih u četiri programa: Hrvatski maratonci I i II donose recentno nagrađivane domaće kratkiše, Europski mali maratonci donose europske animirane naslove namijenjene najmlađim gledateljima, dok su Splitski maratonci rezervirani za splitsku publiku.

U programu Hrvatski maratonci I i II nalazi se 11 domaćih filmova svih rodova. Tu su igrani filmovi Zvir Miroslava Sikavice između ostalog nagrađen i posebnim priznanjem u 48. izdanju programa 15 dana autora ('Quinzaine des réalisateurs'), koji se odvija paralelno s Filmskim festivalom u Cannesu, Cvijeće Judite Gamulin, film nominiran za studentskog Oscara, 'Po čovika' Kristine Kumrić koji je nagrađen na 61. izdanju Filmskog festivala u Valladolidu, 'Mliječni zub' Saše Bana, film koji je na 14. ZFF-u proglašen najboljim u programu Kockice te 'Med i mliko' Marka Jukića koji je na ZFF-u u istom programu osvojio posebno priznanje žirija. Animirane filmove predstavljaju također višestruko nagrađivani naslovi 'Planemo' Veljka Popovića, 'Petrova šuma' Martine Meštrović i 'Stakleni Čovjek' Daniela Šuljića te eksperimentalna ostvarenja 'Dota' Petre Zlonoge i 'Pokretni elementi' Marka Tadića, a tu je i dokumentarni kratkiš 'Nešto o životu' Nebojše Sljepčevića

Europski mali maratonci donose nagrađivane animirane kratkometražne filmove za djecu, a među njima je i jedan hrvatski naslov, Voće Ivana Mirka Senjanovića. Osim toga, najmlađi će gledatelji vidjeti animirane filmove iz Slovenije (Koyaa – Cvijet), Francuske (Kavez), Španjolske (Služba za korisnike), Norveške (Gljiva čudovište), Italije (Merlot), Nizozemske (Jack), Litve (Gumb) i Švedske (Što ako).

Četvrti program Splitski maratonci donosi četiri domaća naslova koji se besplatno gledaju na velikim platnima u Splitu. Tu su igrani filmovi 'Ritki zrak' Šimuna Šituma, 'Nas dva' Andrije Mardešića i 'Minjonja njanjonja' Josipa Lukića te dokumentarni film 'Kino otok' u režiji Ivana Ramljaka.

Gradovi i kina koja sudjeluju u četvrtom Maratonu kratkometražnih filmova su Rijeka (Art kino Croatia), Velika Gorica (Pučko otvoreno učilište Velika Gorica), Split (Kinoteka Zlatna vrata, Kino Karaman), Kutina (Pučko otvoreno učilište Kutina), Sisak (Dom kulture Kristalna kocka vedrine), Zagreb (Kino Europa, Kino Metropolis MSU, SC Zagreb – MM centar), Samobor (Pučko otvoreno učilište Samobor), Čakovec (Centar za kulturu Čakovec), Osijek (Kinematografi Osijek), Pakrac (Kulturno prosvjetno društvo ‘Sloga’), Zabok (Pučko otvoreno učilište Zabok), Sveti Ivan Zelina (Pučko otvoreno učilište Sv. Ivan Zelina), Koprivnica (Pučko otvoreno učilište Koprivnica) i Daruvar (Pučko otvoreno učilište Daruvar).

Poseban program na otvorenom u Zagrebu će se održati u četvrtak, 15. prosinca kao uvod u maratonski vikend. Atraktivni domaći naslovi prikazivat će se na otvorenom u sklopu Adventa na zagrebačkom Europskom trgu, a program filmova objavit ćemo naknadno.

Raspored projekcija i ostalih događanja u 17 kina te više detalja o filmovima možete pronaći na njihovim službenim ili facebook-stranicama.

Inicijativu Najkraći dan pokrenuo je 2012. Francuski nacionalni centar za film u suradnji s Agencijom za kratki film s idejom cjelodnevne promocije bogatog repertoara kratkometražne forme u cijeloj zemlji. Nakon velikog uspjeha u Francuskoj, inicijativa je postala međunarodna i sada uključuje 14 europskih zemalja. Četvrti Maraton kratkometražnog filma organizira Hrvatski audiovizualni centar u suradnji sa zagrebačkim Francuskim institutom i Kino mrežom.