VELIKO PRIZNANJE

Damir Sobota dobitnik nagrade 'Radoslav Putar'

19.06.2020 u 23:50

Bionic
Reading

Zagrepčanin Damir Sobota dobitnik je ovogodišnje nagrade za najboljeg mladog likovnog umjetnika u Hrvatskoj 'Radoslav Putar', kojom se 19. godinu zaredom nagrađuju likovni stvaraoci do 40 godina starosti za kvalitetu, hrabrost i inovativnost

Ove je godine po prvi put ta nagrada uručena na svečanosti u Splitu u Salonu Galić u organizaciji splitskog ogranka Hrvatske udruge likovnih umjetnika (HULU) i Instituta za suvremenu umjetnost iz Zagreba Zahvalivši na priznanju, Sobota je istaknuo kako će mu ono mnogo značiti kao poticaj u budućoj umjetničkoj karijeri.

'Uzbuđen sam i sretan što sam dobio ovu najprestižniju nagradu za mlade umjetnike u Hrvatskoj i vjerujem da će mi ona biti odskočna daska u budućoj karijeri', rekao je Sobota.

Predsjednica Instituta za suvremenu umjetnost Janka Vukmir istaknula je da se nagrada 'Radoslav Putnik' sastoji od dvomjesečnog boravka umjetnika na programu u Residency Unlimited u New Yorku. Objasnila je kako ona omogućava laureatu Soboti produkciju jednog umjetničkog djela u suradnji s Galerijom 'S' iz Koprivnice, te samostalnu izložbu u Institutu za suvremenu umjetnost u Zagrebu kao i sudjelovanje u žiriju za dodjelu ove nagrade 2021. godine.

Na svečanosti dodjele nagrade u splitskom Salonu Galić istodobno je otvorena i izložba radova četiri mlada likovna umjetnika koja su se plasirala u finale za dodjelu ovogodišnje nagrade 'Radoslav Putar'.Osim laureata u finale su ušli Dino Bićanić, Bojan Koštić i Petra Mrša.

Nagrada 'Radoslav Putar' dio je međunarodne mreže YVAA - Young Visual Artists Awards.