GENIJE U SUSJEDSTVU

Dalíjeva izložba u Mariboru

18.12.2009 u 14:10

Bionic
Reading

U obnovljenom Naskovu dvorcu u Mariboru otvorena je izložba grafičkih djela umjetnika Salvadora Dalíja

Izložba pod nazivom Dalí donosi više od 200 grafičkih listova iz najopsežnijih opusa umjetnika, 'Biblie Sacre' i 'Božanske komedije'. U Dalíjevu opsežnom opusu, slikarskom, dizajnerskom pa čak i kiparskom, grafika predstavlja ono područje stvaranja koje je njegovu umjetnost približilo širem krugu publike. Grafička djela većim su dijelom nastajala u serijama i izlazila u grafičkim mapama, a grafika je za Dalíja bila izvrsna prilika za ilustriranje literarnih djela, koja su mu bila posebno bliska i koje je želio likovno komentirati i nadgraditi po svojoj želji.

Najopsežnije serije ilustracija nastale su upravo za Danteovu 'Božansku komediju' i 'Bibliju Sacru'. Oba ciklusa ilustracija pripadaju njegovom drugom – 'nuklearno-mističkom' razdoblju koje obilježava udruživanje religioznih sadržaja s najnovijim znanstvenim otkrićima, naročito atomske fizike i matematike. Dalí je ilustriranjem književnim djelima darovao svojevrsnu nadgradnju koja ne olakšava razumijevanje teksta, već ga dodatno otežava.

Osim radova jednog od najpoznatijih predstavnika nadrealizma, dodatni ugođaj osigurava izložbeni prostor Naskova dvorca koji se prvi put spominje u izvorima iz 13. stoljeća.

Opusi koji se na ovim prostorima rijetko mogu vidjeti bit će izloženi u cijelosti, a posjetitelji će ih moći razgledati do 14. ožujka 2010. godine.