PROZA VEDRANE RUDAN

Dabogda te majka rodila uskoro i u kazalištu

13.02.2012 u 09:02

Bionic
Reading

Malo manje od tjedna prošlo je od posljednje premijere Drame Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci, a već se najavljuje nova, ali u suradnji s HKD Teatrom. Na samom kraju ožujka premijeru će na pozornici Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku imati dramatizacija romana Vedrane Rudan 'Dabogda te majka rodila' u režiji beogradske gošće Tatjane Mandić Rigonat

Nastavak je to prošle sezone, projektom 'Život lude', započete suradnje najvećeg riječkog kazališta i malog, ali propulzivnog HKD Teatra, zaslužnog i za regionalno značajan Međunarodni festival malih scena, koji se već gotovo dva desetljeća odvija u Rijeci početkom svibnja.

Kako je i red s koprodukcijama, svaki partner daje dio potrebnog materijala, ali u ovom slučaju, čini se, glumački je predstava pripala manjem koproducentu. Tako glavne uloge u predstavi igraju Zoja Odak, prvakinja Drame splitskog HNK i česta članica žirija Malih scena, te Neven Šegvić i Edita Karađole, nekadašnji prvaci riječke Drame a danas zaslužni za funkcioniranje i festivala i HKD Teatra.

Kako je riječ o kazalištu koje projekte ostvaruje bez stalnog ansambla, ostatak podjele ipak je pripao većem riječkom kazalištu, pa će prateće uloge nositi Jelena Lopatić, Tanja Smoje, Andreja Blagojević, Biljana Torić i Sabina Salamon. U trenutku kad trudnoća Jelene Lopatić više neće moći podnijeti bivanje na pozornici, u ulozi Anđela zamijenit će je Aleksandra Stojaković, nova nada hrvatskog kazališta koja se nedavno premijerno odigranom 'Maskaradom' vratila rodnome gradu, možda samo nakratko, a možda i zauvijek.

Beogradska redateljica, jedno vrijeme i voditeljica Drame tamošnjeg Narodnog pozorišta, Tatjana Mandić Rigonat već ima iskustva s provokativnim i uvijek iz ženske vizure pisanim tekstovima Vedrane Rudan. Ona se, naime, prva u regiji i okušala u inscenaciji prvog romana riječke spisateljice 'bez dlake na jeziku' 'Uho, grlo, nož', jer je 2001. u podrumu beogradskog kazališta Atelje 212 postavila taj teksta kao monodramu za Jelisavetu Seku Sablić.

Predstava je poharala regiju, a domaća ju je publika mogla vidjeti na Malim scenama i umaškom Zlatnom lavu. Stoga ova redateljica, i inače sklona obradama proze koju nerijetko sama i dramatizira, ne bi trebala imati problema s novijim romanom Vedrane Rudan, u kojem se ova bavi odnosom majke i kćeri, točnije reminiscencijama uspješne zrele poslovne i obiteljske žene koja kroz brigu za ostarjelu majku rekonstruira vlastiti život i traume. Obiteljsko nasilje, agresivnost jednog i pasivnost drugog roditelja iz takve vizure i u kazališnoj će inačici sigurno steći poklonike, kako među ljubiteljima pisma 'kontroverzne' riječke spisateljice ako i među onim drugima.

S obzirom na to da će igrati na maloj pozornici Hrvatskoga kulturnog doma na Sušaku, predstavu 'Dabogda te majka rodila' očekuju dvije premijere, 30. i 31. ožujka.