IZLOŽBA U RIJECI

Dabo i Linardić grafikama propituju moralne granice

01.12.2011 u 15:24

Bionic
Reading

Zajednička izložba Tanje Dabo i Letricije Linardić, na kojoj umjetnice kroz svoje radove istražuju pitanja osobnih i društvenih moralnih granica, umjetnosti i pravednosti, otvara se u petak, 2. prosinca, u 19 sati u Galeriji Kortil u HKD-u na Sušaku, u Rijeci

Tanja Dabo na izložbi će prikazati grafičku instalaciju 'Pokora', koja se sastoji od 36 litografija. Tema rada promišljanje je o općim društvenim, ali i osobnim stavovima prema grafici i umjetnosti. Instalacija 'Pokora' osoban je i intiman čin simboličkog plaćanja duga samoj sebi i društvu. Metier pretpostavlja ideji i sadržaju te stalno propituje je li nešto dovoljno grafika (ili umjetnost) ili nije, na način da ispisuje svoje misli i dvojbe unutar granica skupog grafičkog papira.

Letricija Linardić bavi se pitanjem morala šireg društvenog konteksta kroz dvije grafičke instalacije. Dijelove grafičkog procesa kao vizualnu stvarnost koristi i transformira u stvaranju instalacija dajući im neku drugu poruku. Iz tehničkog procesa u simboliku likovne poruke. U radu pod nazivom 'Indulgencije' koji je inspiriran krilaticom Johanna Tetzela: 'Čim u škrabicu novčić uskoči, duša iz čistilišta iskoči', propituje moralne kriterije i granice našeg 'novokomponiranog' društva. Drugi rad, pod nazivom 'Parole' govori upravo o parolama kojima vjerujemo i želimo vjerovati, ali smo i sami svjesni da su nam u ovom trenutku nedostižne.