OTKRIVEN NEPOZNATI PORTRET

Da Vinci u najboljim godinama

24.02.2009 u 12:52

Bionic
Reading

Talijanski povjesničar Nicola Barbatelli tvrdi da je otkrio dosad nepoznati portret renesansnog majstora Leonarda da Vincija

Povjesničar Nicola Barbatelli portret je otkrio proučavajući zbirku umjetnina jedne obitelji iz Acerenza u južnoj Italiji. Do sada se vjerovalo da ulje na platnu prikazuje astronoma Galilea Galileija. No, Barbatelli tvrdi da je riječ o portretu renesansnog genija Leonarda da Vincija u srednjim godinama.

Nadalje, povjesničar smatra da bi riječ čak mogla biti o njegovu autoportretu jer na poleđini stoji potpis - pinxit mea, ispisan onako kako je Leonardo da Vinci to običavao raditi, prenosi Telegraph.

Iako istinitost Barbatellijevih tvrdnji još moraju potvrditi stručnjaci, vidljiva je sličnost između postojećih Da Vincijevih portreta i ovog novootkrivenog .

Alessando Vezzosi, direktor muzeja Ideale Leonardo da Vinci, rekao je da preliminarna istraživanja potvrđuju da slika iz Acerenza datira iz razdoblja renesanse i da se ne radi o kopiji. Stručnjaci smatraju da je možda posrijedi djelo umjetnika Cristofana dell'Altissima, autora Da Vincijeva portreta izloženog u galeriji Uffizi u Firenci.