FESTIVAL EUROPSKE KRATKE PRIČE

Čuvajte se: Hrvatski pisci kuhaju!

16.05.2014 u 09:35

Program 13. Festivala europske kratke priče

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Bionic
Reading

Na 13. FEKP-u, koji se održava od 1. do 6. lipnja, uz suvremene brazilske pisce predstavit će se proslavljeni američki autor David Vann, austrijski književnik i esejist Robert Menasse te Tommy Wieringa, pisac čija će novela 'Een mooie jonge vriendin' biti tiskana u više od 700.000 primjeraka

Književni četverac – João Anzanello Carrascoza, João Paulo Cuenca, Ana Paula Maia Paula Parisot – domaćoj će publici predstaviti književnost ovogodišnje zemlje partnera FEKP-a: kratku priču Brazila

Nakon neformalnog i tradicionalnog gurmanskog poduhvata 'Čuvajte se: Hrvatski pisci kuhaju', u kojemu će pregače nositi Zoran Ferić, Senko Karuza, Robert Mlinarec i Ivica Prtenjača, brazilski će suvremeni pisci na prvi dan festivala 1. lipnja na vidikovcu Zagreb Eye s početkom u 20 sati domaću publiku uvesti u brazilsku književnost te otkriti 'Kako čitati i pisati Brazil'

Festival europske kratke priče otvara nogometni susret Brazila i Hrvatske, i to drugog dana festivala 2. lipnja u 13 sati. Brazilsko-europsko-hrvatska reprezentacija književnika važne će stvari raspravljati na nogometnom terenu u centru grada Zagreba s ekipom-bendom Pips, Chips & Videoclips

Nakon nogometnog dvoboja ugledni austrijski književnik i esejist Robert Menasse sa Srećkom Horvatom, filozofom, piscem i aktivistom, debatirat će o dobrim i lošim stranama Europe, o njezinoj povijesti i budućnosti, o kratkoj i dugoj priči, uz zaplet i rasplet.

Razgovor će početi u 19 sati u Polukružnoj dvorani &TD, a nakon njega, u 20.30, započinju večernja čitanja - Noć kratke priče u kojoj će se predstaviti Marica Bodrožić (Njemačka), Drago Glamuzina (Hrvatska), Ana Paula Maia (Brazil), Jon McGregor (UK), Tommy Wieringa (Nizozemska) i Kristine Želve (Latvija).

O novim i starim piscima te knjigama priča koje se ne smije propustiti razgovarat će Maja Hrgović, Edo Popović, Zoran Ferić i Kruno Lokotar trećeg dana festivala 3. lipnja u 17 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića.

Talijanski književnik Paolo Cognetti predstavit će se u Talijanskom institutu za kulturu, a u 19 sati u Polukružnoj dvorani &TD Jon McGregor i Jenni Fagan podnijet će izvještaj o najnovijim zbivanjima na britanskoj književnoj sceni.

Nakon najboljeg kratkopričaša Velike Britanije i najbolje mlade škotske autorice, u 20.30 počet će druga Noć kratke priče – João Paulo Cuenca (Brazil), Paolo Cognetti (Italija), Jenni Fagan (UK/Škotska), Robert Menasse (Austrija), Zoran Pilić (Hrvatska) i David Vann (SAD) svoje će nagrađivane priče čitati domaćoj publici, a te će se noći dodijeliti i tri nagrade FEKP & In Your Pocket za najbolje kratke priče.

U Zagrebu će dobitnica Europske nagrade za književnost 2013. Marica Bodrožić 4. lipnja s početkom u 19 sati u Francuskoj Medijateci s urednikom Seidom Serdarevićem razgovarati o novom romanu 'Sjećanje libela', a Davor Mandić i Marko Gregur predstavit će se u 20 sati u književnom klubu Booksa.

Šibenska će publika 4. lipnja u Muzeju Grada Šibenika u 19 sati upoznati brazilsku suvremenu četvorku, nakon čega će oba dana šibenskog programa na Maloj loži od 20.30 uživati u čitanju 'Priča sa svih strana svijeta'.

Zadnja večer FEKP-a ostavljena je za proslavljenog američkog pisca Davida Vanna, neizostavnog imena na godišnjim top listama najboljih knjiga, miljenika kritičara i žirija te sveučilišnog profesora književnosti. O kratkoj priči i romanu te o mnogočemu drugome s Davidom Vannom razgovarat će Maja Hrgović na vidikovcu Zagreb Eye u 19 sati.