Tako je to s trapom

[ČUJ OVO] Pjesnikinja Lara Mitraković otkrila nam je zbog koje pjesme feministkinja u njoj 'mora malo zažmiriti'

27.11.2021 u 19:32

Bionic
Reading

Autorica nas odvodi u 'trešnjevačku šetnju': stavite slušalice i pojačajte ton

'Glazbu najčešće slušam dok hodam i taj se izbor potpuno razlikuje od onoga sjedilačkog i kućnog', govori nam pjesnikinja Lara Mitraković, autorica hvaljene pjesničke zbirke 'Dva puta za jug' (Fraktura, 2019.), pa nastavlja:

'Imam svakodnevnu rutinu hodanja po kvartu, mijenjam rute ovisno o slobodnom vremenu taj dan, a na plejlisti se najčešće nađu pjesme koje ćete naći dalje u tekstu. Vodim vas na daydreamanje i nabrijavanje u điru po Trešnjevci. Shvatila sam da bi biranje najdražih pjesama ili pjesama koje su me na neki način obilježile kroz život predugo trajalo, a pogotovo bi predugo trajalo da sam odlučila pokriti sve žanrove koje slušam. Iz tog sam vam razloga odlučila ponuditi jednu trešnjavačku šetnju sa mnom. Sve ove pjesme iz nepoznatog i nepovezanog razloga terapeutski djeluju na mene,' kaže autorica čiji izbor pjesama prenosimo u nastavku uz njezine autorske komentare.

High5 – MDMA voda

Trenutno sam malo u trap fazi, a High5 idealno ide uz nabrijane šetnje. Imaju sjajne igre riječima i dobre beatove, zabavni su i smiješni, a Riđi Riđ je apsolutno genijalan. Zapravo mi je cijeli album BackStageBoys jako dobar pa sam na kraju jedva izabrala jednu pjesmu od dviju koje najčešće slušam. Feministkinja u meni ponekad mora malo zažmiriti, ali tako je to s trapom. Ili si u điru il napravi đir. Ispričavam se Dalmaciji i Kiši Metaka.

Izvor: Društvene mreže

Idles – Mr. Motivator

Većina fanova Idlesa reći će da je Ultra Mono loš album, a ovaj zadnji Crawler još gori i da sam definitivno mogla odabrati bolju njihovu pjesmu. Slažem se da imaju i boljih albuma i boljih pjesama, ali meni se nekako u zadnje vrijeme ova najčešće prikrade na plejlistu, pogotovo kad sam jako dobre volje ili ljuta. Ako ništa drugo, otkad slušam Idlese manje kasnim. Jako se veselim InMusicu i prvim redovima!

Izvor: Društvene mreže

litl itali – Vris/Sestra

Volim sve bendove Ivana Ščapeca, od Vlaste Popić, preko Seina, solo projekta Einea, a sada i njegov novi projekt litl itali s kojim je skrenuo u hip hop i elektroniku. Iako se razlikuje od svih prethodnih projekata i dalje su prisutni njegovi tipični tekstovi kojima je obuhvaćeno puno više od onoga izrečenog pa ih još danima nosim sa sobom u glavi. Ova je pjesma češće prisutna u šetnjama lošijeg raspoloženja, odnosno kako kaže tekst pjesme, kad mi iz grla viri vrisak.

Izvor: Društvene mreže

Billie Eilish – Happier Than Ever

Ne mogu vjerovati da je Billie Eilish ušla u moj top pet, ali otkad je izbacila posljednji album Happier Than Ever, ova se istoimena pjesma često našla na repeatu u mojim šetnjama. Preporučujem je za sanjarenja ulicama, nepozdravljanje ljudi koje poznajete jer ih ne doživite, a drugu polovicu pjesme čak i za razbijanje po stanu (provjereno je dobra i za tuširanje). Nisam pretjerani fan ni Billie Eilish, ni njenih pjesama (s iznimkom ​bitches broken hearts u live izvedbi), ali ovo je jednostavno bilo neizbježno!

Izvor: Društvene mreže

Klinika Denisa Kataneca – Patkica

Za kraj ostavljam svoju najveću ljubav – Kliniku Denisa Kataneca u koju sam se zaljubila na prvo slušanje. Denisa slušam i u šetnji i po doma, a Patkicu najčešće slušam kad si u malo dužim trešnjevačkim šetnjama pokušavam podići moral zaključkom da što god da se dogodi srušit ipak neće ispod mene cvijeće.

Slušajte Denisove albume, ne samo Jada Jada, Rode i Niktu Zorju, nego i sve SVE ono starije pod drugim imenima. Definitivno moj najdraži pjesnik-glazbenik na hrvatskoj sceni!

Izvor: Društvene mreže