FESTIVAL NOVOG CIRKUSA

Čudovišta na pozornici iznenadila zagrebačku publiku

25.10.2012 u 10:09

Bionic
Reading

Predstava 'Le Soir des Monstres' ('Večer čudovišta') otvorila je uvodni dio osmog Festivala novog cirkusa. Etienne Saglio, žongler, iluzionist, lutkar, manipulator objekata i poetični derviš u jednom, uspio je iznenaditi zagrebačku publiku specifičnim scenskim svemirom u kojem se kombiniraju raznolike tehnike izvedbe

Posjetitelji Scene Travno toplim su pljeskom ispratili francuskoga umjetnika, ali i žicu, užad i stoliće koji se u predstavi transformiraju u skup nadrealnih životinja koje se svojeglavo otimaju kontroli svoga stvoritelja.

Drvena ljama s treptajućom svjetiljkom umjesto glave, žičane ptice koje lete pozornicom, ali i iznad publike, plastične gusjenice koje izvode salta čak i kad su obezglavljene, samo su dio bestijaruma krotitelja koji pokušava izliječiti samoću, do te mjere da je sposoban čak izlaziti i iz vlastita tijela.

'Večer čudovišta' samo je jedan primjer novomagijskoga žanra, izvedbenog pravca u kojem se magija ne koristi kao prezentacijska revija trikova, već tek kao dio vokabulara koji želi probuditi raznolike emocije publike. U sljedećih dva mjeseca na novozagrebačkoj će Sceni Travno zaigrati i umjetnici iz Belgije, Austrije, Finske...

Prvi sljedeći na redu je Čileanac Juan Esteban Varela koji u četvrtak, 25. listopada, u 18 sati izvodi predstavu 'From the Dark' ('Iz mraka') koja magiju predstavlja bez upotrebe osjetila vida. 'Večer čudovišta' igra za zagrebačku publiku još jednom, u 20 sati.