OKUPLJANJE STRIPAŠA

Crtani romani šou zaposjeda Zagreb

02.11.2011 u 09:31

Bionic
Reading

Najveći zagrebački festival stripa, Crtani romani šou, i ove će godine u svojem 14. izdanju razveseliti poklonike stripa, ilustracije i crtanja

Nastao iz istoimene emisije Radija 101 posvećene sedmoj umjetnosti, CRŠ je u međuvremenu postao zasebna manifestacija u organizaciji istoimene udruge koju vodi Slaven Gorički. No festival i dalje računa na zagrebačke resurse, pa ove godine od 4. do 6. studenoga zaposjeda već uobičajene lokacije kao što su Zagrebačko kazalište mladih, čiji se atrij tako pretvara u najveću domaću tržnicu stripa, zatim Kulturno-informativni centar, Francuska medijateka i Talijanski kulturni centar. Da ne ostane baš sve u samom središtu grada, pobrinut će se Svijet stripa, kafić i čitaonica iz Ožegovićeve, te njegova nedavno otvorena podružnica u Kačićevoj.

Prošlogodišnjim izdanjem i posvetom Modesty Blaise, Crtani romani šou zagolicao je pažnju i odraslije publike, ili barem publike željne sadržaja za odraslije, i tu će svojevrsnu najavu ove godine i ispuniti. Poseban gost 14. CRŠ-a je Milo Manara, talijanski majstor devete umjetnosti i, slobodno se može reći, akta. Najpoznatiji po stripovima erotske tematike, u kojima nerijetko odlazi u fantastično i nadrealno kao i u klasičnu avanturu, Manara je dobro poznat domaćoj publici spomene li se samo 'Indijansko ljeto', ili u originalu 'Tutto ricomincio con un'estate indiana' iz 1983, na kojem je surađivao s Hugom Prattom.

Pored fantastičnih pustolovina o tajnovitoj napravi koja oslobađa seksualne želje, preko autorskih obrada mitova, pa sve do povijesne tematike, Manara u svojim radovima ostaje dosljedan tumačenju erotike i seksualnosti kao temeljnoj inspiraciji i pokretaču ljudskog djelovanja. Od igre i užitka do represije, za njega je seksualnost opsesija zbog koje poneki radovi postaju ne samo parodija predloška, nego i parodija samog autora. Ipak, riječ je o jednom od najvećih i najboljih u svijetu stripa, dobitniku nagrada poput Yellow Kid, Harvey i Eisner Award. O njegovoj veličini govori i podatak da su s njim surađivali Alejandro Jodorowsky, Chris Claremont, Neil Gaiman i Federico Fellini, kao i podatak da je jedan od plakata ovogodišnjeg CRŠ-a i njegov.

Ništa manja 'faca' u svijetu devete umjetnosti nije ni Enrique Badia Romero, španjolski crtač koji ponovno dolazi u Zagreb promovirati hrvatsko izdanje 'Axe'. Uz njih dvojicu, na listi gostiju ovogodišnjeg CRŠ-a nalaze se i Achdé, pravim imenom Hervé Darmenton, koji danas radi na nastavku serijala 'Lucky Luke', Philippe Luguy, poznat po junaku Percevanu, i Leonid Pilipović, kojega trenutno zaokupljaju novi nastavci 'Tajne povijesti'.

S obzirom da jedna od brojnih izložbi u sklopu festivala nosi naslov 'Domovinski rat u hrvatskom stripu', razumljivo je da će domaće snage na CRŠ-u predstavljati Dubravko Mataković, koji je devedesetih u različitim dnevnim novinama i ostalim tiskovinama zabavljao naciju  svojim viđenjem dobrosusjedskih odnosa i političke korektnosti. Legendarni vinkovački autor sve će prisutne uvjeriti da još 'misli jednako ozbiljno' i koncertom svojeg benda Septica. Svi autori, uključujući Igora Kordeja, još jednog domaćeg stripaša koji živi ovdje, ali radi za inozemno tržište, naći će svoje mjesto u zgusnutom programu festivala, pa će biti prilike i za razgovor i potpisivanje albuma.

Četrnaesti Crtani romani šou završava u nedjelju proglašenjem pobjednika natječaja za nove autore Mladi lav.