HIT PREDSTAVA ZKM-A

'Črnu mati zemlu' na tportalu u 24 sata pogledalo više od 19 tisuća ljudi

30.03.2020 u 13:42

Bionic
Reading

Hit predstavu Zagrebačkog kazališta mladih, 'Črnu mati zemlu', nastalu prema istoimenom romanu dobitnika tportalove književne nagrade Kristiana Novaka, na tportalu je na Svjetski dan kazališta, 27. ožujka, gledalo preko 19 000 ljudi

Predstava 'Črna mati zemla' prikazivala se ekskluzivno na YouTubeu tportala od 12 sati 27. ožujka do 12 sati 28. ožujka i u tom je periodu imala ukupno 19 310 pregleda.

Riječ je o hitu Zagrebačkog kazališta mladih, najnagrađivanijioj predstavi u 2017., nastaloj prema romanu 'Črna mati zemla' Kristiana Novaka, u dramatizaciji Tomislava Zajeca i u režiji Dore Ruždjak Podolski.

Novak je za roman 2014. dobio književnu nagradu tportala.

'Izuzetno sam zadovoljna interesom za 'Črnu mati zemlu'', kaže nam ravnateljica ZKM-a Snježana Abramović Milković.

'ZKM oduvijek ima jaku svijest o društvenoj odgovornosti i osjećali smo da u ovim teškim vremenima moramo ljudima dati nešto što će im podignuti duh. Zato smo im poklonili snimku predstave koju publika i inače voli, koja je uvijek punila dvorane i koja je još uvijek na našem repertoaru, ali čije smo izvedbe i gostovanja morali prolongirati zbog trenutne situacije. Drago mi je i što smo surađivali s tportalom, koji 'Črnu mati zemlu' prati od njene premijere, a i cijeli je ansambl oduševljen reakcijama publike i time što svoj rad mogu podijeliti i ovako', kaže Abramović Milković dodajući da je kazalište u ovoj krizi najranjivije. 'Svi su pogođeni, ali za kazalište i kulturu se možda misli da sada i nisu toliko potrebni. Međutim, jesu, za duh i edukaciju su itekako potrebni i zato svi moramo podržavati ovakve projekte. Ne smijemo sada zaboraviti na kulturu', upozorava.

Izvor: Društvene mreže / Autor: ZKM

'Črna mati zemla' govori o Matiji Dolenčecu, piscu koji živi i radi u Zagrebu i koji prolazi kroz spisateljsku i intimnu blokadu. Zbog dubokog potiskivanja traume iz prošlosti neprestano laže i te ga laži koštaju i veze s djevojkom Dinom. Ona ga u trenutku prekida pita kakvi su to grijesi koje je mogao počiniti kao šestogodišnjak, a da ih danas ne može priznati, ni sebi ni njoj. Time ga potiče da se vrati u to bolno razdoblje, u svoje djetinjstvo i ruralno Međimurje devedesetih, koje upoznajemo kroz mješavinu zbilje i mašte, kroz dijalekt, narodne običaje, mitologiju i legende, ali i kroz cjelokupnu društvenu patologiju. Malo-pomalo na vidjelo izlazi sve ono što se zaista događalo, a uporno se guralo pod tepih...

  • +13
Črna mati zemla Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Marko Ercegović

U predstavi glume Adrian Pezdirc, Dado Ćosić, Doris Šarić Kukuljica, Urša Raukar, Pjer Meničanin, Milica Manojlović, Nataša Dorčić, Mia Melcher, Dora Polić Vitez, Nataša Dangubić, Barbara Prpić, Nađa Perišić Radović, Damir Šaban, Danijel Ljuboja, Zoran Čubrilo, Jasmin Telalović, Mateo Videk, Stanko Kovačić te Nikola Ljutić i Leon Bujanović.

Scenograf je Stefano Katunar, kostimografkinja Doris Kristić, a suradnica za scenski pokret Petra Hrašćanec. Glazbu potpisuje Stanislav Kovačić.

Od svoje premijere 1. travnja 2017. 'Črna mati zemla' imala je 75 izvedbi, na kojima ju je pogledalo 20 tisuća ljudi. Među nagradama koje je dobila ističu se one hrvatskog glumišta za najbolju dramsku predstavu u cjelini u sezoni 2016./2017., potom nagrada Dori Ruždjak Podolski za režiju te Urši Raukar za sporednu žensku ulogu.