PRIČA O DEVEDESETIMA

'Crnac' ponovno u riječkom HNK

03.11.2010 u 07:00

Bionic
Reading

Nagrađivana uspješnica 'Crnac' Hrvatske drame riječkog HNK Ivana pl. Zajca ponovno se može gledati na riječkim daskama u četvrtak, 4. studenoga 2010. s početkom u 19.30 sati

Predstava nastala prema romanu Tatjane Gromače, u režiji jednog od najznačajnijih europskih redatelja srednje generacije Tomija Janežiča, progovara o djevojci koja, slijedeći sebe, uspijeva mijenjati svijet oko sebe u vrijeme mračnih devedesetih, u vrijeme kada 'biti drukčiji' nije bilo, u najmanju ruku, popularno.

Nju, tu djevojku, izvrsno interpretira riječka glumica Jelena Lopatić koja je za svoju glumačku kreaciju pod nazivom Ona okrunjena nagradom 'Marul' na 20. Marulićevim danima u Splitu. U predstavi glume i Tanja Smoje, Bojan Navojec, Olivera Baljak, Zdenko Botić, Anastazija Balaž Lečić, Jasmin Mekić, Damir Orlić, Sabina Salamon te Biljana Torić. Svi glumci interpretiraju na desetke uloga, a neke od njih su uistinu bizarne poput goluba, psa, zlatne ribice, pačića ili pak kuće. Za 28 uloga u predstavi 'Crnac' Damir Orlić nagrađen je nagradom 'Raniero Brumini' HNK Ivana pl. Zajca za najbolje ostvarenu mušku ulogu u dramskom programu u sezoni 2008/2009.

''Crnac' nije samo priča o etničkoj miješanoj obitelji, o životu blizu rata i s njegovim posljedicama, on je ponajprije univerzalna pripovijest koja svoju različitost ne može i ne želi skrivati', napisao je za Vijenac kritičar Igor Ružić. Predstava je dobitnik nagrade Grand Prix na 10. međunarodnom festivalu komornog teatra 'Zlatni lav' u Umagu 2009. godine.

Autorsku ekipu, uz redatelja Tomija Janežiča koji potpisuje scenografiju i oblikovanje svjetla s Borisom Blidarom, čine dramaturginja Magdalena Lupi, kostimografkinja Sandra Dekanić i skladatelj Tomaž Grom