CIRQUE DU SOLEIL U ZAGREBU

Cirkus koji pomiče granice perfekcije

17.11.2010 u 09:00

Bionic
Reading

Od srijede do nedjelje Zagrepčani će u Areni imati prilike vidjeti na djelu izvedbeno savršenstvo u režiji najboljih od najboljih – najdugovječniji show slavnog Cirque du Soleil, 'Saltimbanco'

Najslavniji cirkus na svijetu, Cirque du Soleil, 1984. godine osnovali su u Montrealu u Kanadi Guy Laliberté i Daniel Gauthier. Shvaćajući cirkus kroz prizmu kazališta s prisutnom dramaturgijom i bez sudjelovanja životinja, Cirque du Soleil otpočetka se priklonio smjeru takozvanog novog cirkusa, izvedbene umjetnosti smještene između cirkuske, ulične i kazališne umjetnosti.

Nakon početne slave pa novčane krize krajem 80-ih godina prošlog stoljeća, Cirque je 90-ih godina doživio zvjezdani uzlet, koji traje i danas, podebljavši repertoar s jednog na čak 19 showova koji putuju svijetom, od Kanade preko Europe i Azije do Australije. Dosad su posjetili sve kontinente osim Afrike, a dug prema njoj ispravit će već sljedeće godine.

Danas je Cirque du Soleil internacionalni cirkus u kojemu sudjeluje četiri tisuće vrhunskih klaunova, akrobata i ostalih izvedbenih umjetnika iz čak 40 zemalja diljem svijeta. Ta multikulturalnost showove pretvara u sintezu različitih cirkuskih stilova iz cijeloga svijeta, što je dosad vidjelo čak 90 milijuna ljudi. Kvalitetu i izvedbeno savršenstvo prepoznala je i struka, nagradivši Cirque du Soleil brojnim nagradama, između ostalih nagradom Bambi 1997, Rose D'Or 1989, Drama Desk Awards 1991. i 1998, potom tri nagrade Gemini i četiri nagrade Primetime Emmy

Idealan primjer multikulturalnosti najdugovječniji je show Saltimbanco s kojim Cirque du Soleil gostuje u Zagrebu. Nastao 1992. godine, to je prvi show u kojemu je fokus usmjeren prema određenoj temi, odnosno 'kozmopolitskom urbanitetu'. Shodno temi, u Saltimbancu sudjeluje preko 50 izvođača iz 20 različitih zemalja, a dosad ga je vidjelo više od devet milijuna ljudi u čak 75 zemalja diljem svijeta.

'Za mene, Saltimbanco je poruka mira. Posljedica imigracije, koja se razmahala 90-ih godina, bila je miješanje različitih kultura u gradovima, a ovaj show prikazuje taj miks sa svim zasebnim osobnostima i u svim bojama', rekao je Guy Laliberté o showu.

Saltimbanco se sastoji od devet točaka, kroz koje ćemo vas, radi boljeg snalaženja, brzinski provesti.

Adagio
Adagio – tijela triju akrobata stapaju se, stvarajući začudne figure, asocirajući rođenje, obiteljske veze i krhkost života u metropoli.

Artistic Bicycle – nevjerojatna vožnja biciklom kroz zamišljeni grad Saltimbanco.

Chinese Poles – šarena bića ostavljaju publiku bez daha čineći čudesne vratolomije na kineskim stupovima kao simbolima gradskih nebodera, visokim do osam metara.

Juggling (žongliranje) – žongler nevjerojatnom brzinom i ritmom vrti predmete oko sebe, simbolizirajući naša svakodnevna žongliranja životnim i poslovnim odlukama.

Boleadoras – točka bučnog zavođenja između muškarca i žene uz pomoć tradicionalnih argentinskih instrumenata 'boleadora', kojima su se u prošlosti koristili lovci u stepama.

Russian Swing – živopisna barokna obitelj biva katapultirana i do deset metara u zrak uz nezamisliva salta, da bi se dočekali na vlastitim nogama, tuđim ramenima, oblikujući usput piramide i druga geometrijska tijela.

Duo Trapeze – visoko iznad publike umjetnici na trapezu izvode čudesan zračni balet, pokretima odajući počast prirodnom skladu i sjedinjenju.

Hand to Hand – korak do velikog finala dva se tijela privlače i razdvajaju te dolaze do rubnih točaka fizičke snage i izdržljivosti.

Bungees – četiri performera svezana bungeejima padaju i lete zrakom na načine koji ruše sve zakone gravitacije ili ih barem dovode pod znak pitanja.

Duo Trapeze

Jedinstveni izvedbeni spektakl možete vidjeti u zagrebačkoj Areni u sljedećem rasporedu:
Srijeda, 17. studenoga, 19 sati
Četvrtak, 18. studenoga, 19 sati
Petak, 19. studenoga, 19 sati
Subota, 20. studenoga, 15 i 19 sati
Nedjelja, 21. studenoga, 16 sati

Ulaznice su limitirane na 5.000 sjedećih mjesta zbog nevjerojatno velike pozornice koja zauzima skoro cijeli parter, a cijene su:
VIP loža: 700 kuna
Sjedenje 1. kategorije: 500 kuna
Sjedenje 2. kategorije: 400 kuna
Sjedenje 3. kategorije: 300 kuna
Sjedenje 4. kategorije: 250 kuna