KOPRODUKCIJSKA PLATFORMA

CineLink slavi desetu godišnjicu

05.07.2012 u 15:17

Bionic
Reading

Ove godine slavi se deseta godišnjica CineLinka – Koprodukcijskog marketa Sarajevo Film Festivala, koji je izrastao u jednu od najuspješnijih platformi za razvoj i financiranje igranih filmova. Među ovogodišnjim glavnim atrakcijama je i nekolicina snažnih projekata od velikog značaja za današnjicu

Od svog početka, prije 10 godina, sa samo nekoliko predstavljenih država, CineLink se razvio u središnje mjesto susreta regionalnih i međunarodnih filmskih profesionalaca. Danas, on predstavlja projekte iz 14 zemalja jugoistočne Europe, otvorene za koprodukciju.

Dva odabrana grčka projekta se, na različite načine, oba bave trenutnom situacijom u zemlji. Syllas Tzoumerkas, redatelj filma DOMOVINA vraća se s filmom A BLAST, još jednom suvremenom pričom koja oslikava blistavi i razarajući mural Grčke danas. A u filmu LIGNITE, Gregory Rentis nam, s dosta društvene kritike, priča priču o sadašnjici. Među ostalim glavnim atrakcijama je i igrani film SOUTH FACING WALL poznatog turskog umjetnika Kutluga Atamana.

CineLink je tokom posljednjih 10 godina igrao značajnu ulogu u razvoju međunarodne koprodukcije u regiji; bio je faktor koji stoji iza uspjeha filmske produkcije u jugoistočnoj Europi tokom posljednjih godina.

'2002. godine, kao posljedica raspada starog sistema produkcije, u regiji se snimalo nekoliko filmova. Tako smo, od početka, uvidjeli da je naš zadatak da pomognemo filmsku produkciju', kaže Amra Bakšić Čamo, rukovoditeljica CineLinka.

'S obzirom na slabu mogućnost financiranja u zemljama ove regije, koprodukcija je od velikog značaja. A ovo je, zbog talenata i pisaca koje ovdje imamo, producentima iz čitave Europe postala zanimljiva regija, čiji dio žele biti.

U prosjeku, 60 posto filmova predstavljenih na CineLinku idu od razvoja do produkcije, što je brojka koja CineLink smješta među najuspješnije koprodukcijske platforme u svijetu.

Jedan broj CineLinkovih filmova je također sudjelovao i na velikim festivalima: MED redatelja Semiha Kaplanoglua (Turska) dobio je Zlatnog medvjeda na Filmskom festivalu u Berlinu 2010. godine; AKO MI SE FUĆKA, FUĆKAM redatelja Florina Serbana (Rumunjska) osvojio je Veliku nagradu žirija – Srebrnog medvjeda na Filmskom festivalu u Berlinu 2010. godine; LOVERBOY redatelja Cătălina Mitulescua (Rumunjska), prikazan je u Cannesu 2011, a ove godine sudjeluje u natjecateljskom programu u Sarajevu; ŽENA KOJA JE OBRISALA SUZE redateljice Teone Strugar Mitevske (Makedonija) je, ranije ove godine, premijerno prikazan u selekciji Panorama Filmskog festivala u Berlinu.

'CineLink nije samo koprodukcijski market, već i program u kojem razvijamo projekte kroz scenarističke radionice, koje prethode marketu. Smatram da je ovo bilo izuzetno važno za uspjeh ovih projekata', kaže Amra Bakšić Čamo.