KOBEIAGI KILIMS

Ćilimi u modernom ruhu: Ivana Blaž iz BiH i Nina Mršnik iz Slovenije oživljavaju izumiruću praksu starog obrta

10.06.2019 u 15:14

Bionic
Reading

U zagrebačkom Botaničaru 10. lipnja otvara se izložba brenda Kobeiagi Kilims iza kojeg stoje Ivana Blaž i Nina Mršnik, koje tradicionalnom ručnom tkanju ćilima u Bosni i Hercegovini pristupaju modernim dizajnom

U doba eksploatacije globalizirane radne snage u tekstilnoj industriji i masovne proizvodnje jeftinih sagova, arhitektica Ivana Blaž iz Bosne i Hercegovine i dizajnerica i ilustratorica Nina Mršnik iz Slovenije odlučile su revitalizirati izumiruću praksu staroga obrta i osnovati svoj brend ćilima Kobeiagi Kilims, navodi u najavi izložbe povjesničarka umjetnosti Karla Lebhaft.

Iza ovog regionalnog brenda, dodaje, stoji suradnja s malom ženskom radionicom ćilima pod vodstvom gospođe Lejle u mjestu Visoko u središnjoj Bosni. Tamo je, za razliku od velikog dijela Bosne i Hercegovine, tradicionalan zanat ručnog tkanja prirodnim materijalima još uvijek živ.

'Na taj način, a s ciljem repopularizacije bosanskih ćilima i očuvanja tradicije, Kobeiagi Kilims predstavlja ne samo ćilime visoke kvalitete, suvremenim dizajnom adaptirane modernim interijerima, nego i vrijedne ženske zajednice okupljene oko tkalačkog stola', poručuje Lebhaft. 

Ćilimi, kaže, nose imena žena koje su Ivani i Nini inspiracija.

'Neka su imena žena koje poznaju, a neka onih koje nikada nisu upoznale: Neda, Lejla, Baja, Stana, Milena... Svaki je ovaj ćilim jedna priča, arhiv u koji je upisano određeno znanje, vještina i identitet na razmeđi tradicije, zanatstva i suvremenog dizajna. Ova, najčešće 'rodno' određena disciplina ručnoga rada predstavlja regionalni narativ kao otpor zapadnim, muškim kulturnim kanonima i preživljavanje lokalnih povijesti u globalnim tekstilnim industrijama', piše Lebhaft.