VELIKI PROJEKT U CREMONI

Cijeli grad se mora stišati kako bi se sačuvao zvuk Stradivarijeve violine

23.01.2019 u 08:08

Bionic
Reading

Muzej violine u talijanskom gradu Cremoni pokrenuo je projekt digitalizacije svih zvukova koje proizvode Stradivarijeve violine kako bi ih sačuvali za buduće naraštaje jer će doći trenutak kad se čuveni i nekoliko stoljeća stari instrumenti više neće moći svirati. Kako apsolutno ništa ne bi narušilo Stradivarijev zvuk, gradonačelnik je zatvorio promet u ulicama u blizini kojih se snima ova jedinstvena glazbena baza podataka, a građane je zamolio da pokušaju biti što tiši

Violine, kao i viole, čela i drugi žičani instrumenti, uključujući gitare koje su izradili članovi obitelji Stradivari prije 300 godina, i danas su simbol čiste zvučne kvalitete koju je teško replicirati čak i u 21. stoljeću, uz svu moguću tehnologiju.

U Cremoni na sjeveru Italije radionice su nekoć imali neki od vodećih graditelja violina, među njima Antonio Stradivari, koji je u 17. i 18. stoljeću izradio neke od najboljih instrumenata svih vremena. Grad je danas dom Muzeja violine, u kojemu su neki od najbolje očuvanih Stradivarijevih primjeraka, kojih je u svijetu ostalo 650 i svi imaju svoj vijek trajanja.

'Čuvamo ih i restauriramo', kaže kustos Fausto Cacciatori iz Muzeja violine, 'ali kad dosegnu određenu dob, postanu previše krhki da bi ih se sviralo i 'odu spavati', da tako kažem'.

Upravo zato, da bi ih se sačuvalo za buduće generacije, Cremona je pokrenula ambiciozan projekt digitalizacije zvuka Stradivarijevih instrumenata, ali i onih koje su izradila druga dvojica majstora iz ovoga grada, Amati i Guarneri del Gesù.

Pod nazivom Stradivarus Sound Bank ili Banka Stradivarijeva zvuka, ta će baza podataka sadržavati sve moguće tonove koje mogu proizvesti četiri pomno izabrana instrumenta iz kolekcije Muzeja violina.

Osim glazbenika koji imaju težak posao sviranja na neprocjenjivim instrumentima, u realizaciji projekta moraju pomoći građani Cremone. Sve se snima u koncertnoj dvorani samog muzeja (Aditorium Giovanni Arvedi), a s obzirom na kaldrme u okolici, bilo kakav zvuk motora automobila ili žene koja hoda na visokim petama proizvodi vibracije koje narušavaju kvalitetu zvuka.

Zato je gradonačelnik Cremone, ujedno predsjednik Fondacije Stradivarius, Gianluca Galimberti idućih pet tjedana zatvorio promet u ulicama oko Muzeja violine, a građane je zamolio da se maksimalno stišaju.