PREDSJEDNIČKA PREPORUKA

Chavez i Obama stvorili novi bestseler

20.04.2009 u 13:13

Bionic
Reading

Knjiga urugvajskog novinara koju je predsjednik Venezuele Hugo Chavez poklonio američkom kolegi Baracku Obami, postala je preko noći drugi najprodavaniji naslov na Amazonu

Nevjerojatnom brzinom se knjiga 'Open Veins of Latin America: Five Centuries of the Pillage of a Continent' urugvajskog novinara Eduarda Galeana popela s 54.295. mjesta Amazonove ljestvice na peto, a razlog je taj što je ChavezObami poklonio španjolsko izdanje te knjige, inače omiljenog štiva ljevice.

Knjiga govori o inozemnim interesima koji su dominirali Latinskom Amerikom nakon španjolskih osvajanja. Izdana je 1971. godine i prikazuje 500 godina povijesti Latinske Amerike, koju su prvo izrabljivali španjolski osvajači, a u 20. stoljeću američke korporacije.

Chavez, koji je Obaminog prethodnika Georgea Busha nazvao vragom, kroz šalu je najavio poslovnu suradnju s SAD-om.

'Promovirat ćemo knjige, ja dam jednu tebi, ti meni drugu', našalio se Chavez. Obama je Chavezov poklon doživio kao lijepu gestu, a potvrdio je i da je strastveni čitač.

Nije prvi put da je Chavezova knjiška preporuka zamjetno pojačala prodaju reklamiranog naslova. U svojem govoru pred UN-om svojevremeno je spomenuo knjigu 'Hegemonija ili opstanak' Noama Chomskog, što je ionako naširoko popularnom Chomskom pribavilo još čitatelja.