KURDO BAKSI:

Četvrti roman Stiega Larssona ipak postoji

22.08.2011 u 14:50

Bionic
Reading

Četvrti roman Stiega Larssona, autora 'Trilogije Milenijum', postoji te iako nije dovršen, napisano je 70 posto, tvrdi Kurdo Baksi, piščev prijatelj i suradnik

Tijekom gostovanja na Međunarodnom festivalu knjiga u Edinbourghu, Kurdo Baksi je govorio o svojoj knjizi 'Stieg Larsson My Friend' i kazao da je pročitao četvrti roman. Djelo mu je pokazala Eva Gabrielsson, Larssonova dugogodišnja partnerica, ubrzo nakon piščeve smrti 2004. godine.

Ipak, Baksijeve tvrdnje o postojanju romana kontradiktorne su nedavnim izjavama Eve Gabrielsson. Gabrielsson, koja je s Larssonom provela 30 godina, kazala je u razgovoru za BBC Radio kako nema puno istine u spekulacijama da je na svojem prijenosnom računalu ostavio nedovršeni roman. Prema njezinim riječima, nema dovoljno materijala da bi se od njega mogao oblikovati novi roman te iako postoji početak, sve je prilično nepovezano.

Baksi je kazao da je Larsson planirao čak 10 romana te da bi nedovršeno djelo bio odličan film. Smatra da djelo ne bi trebao dovršiti drugi pisac jer ne bi znao njegovati Larssonov upečatljiv stil.

Romani 'Muškarci koji mrze žene', 'Djevojka koja se igrala vatrom' i 'Kula od karata' čine Trilogiju Milenijum. Larssonu je 2008. posthumno dodijeljena titula drugog najprodavanijeg autora svijeta. Njegova djela prodana su u više od 28 milijuna primjeraka u 40 zemalja.