VRUĆA KAZALIŠNA JESEN

Četiri dramske premijere u zagrebačkom HNK

04.08.2011 u 14:17

Bionic
Reading

Zagrebačko Hrvatsko narodno kazalište (HNK) najavilo je četiri dramske premijere u sezoni 2011./2012. koju 14. listopada otvara predstava 'Rat i mir' Lava Nikolajeviča Tolstoja, u režiji Tomaža Pandura

Dramatizaciju potpisuje Darko Lukić, a u predstavi će sudjelovati gotovo cijeli dramski ansambl HNK. Slavni roman velikog ruskog pisca Lava Nikolajeviča Tolstoja o obiteljima i njihovim životima ne govori samo o Rusiji u vrijeme napoleonskih ratova već i o patnjama i nadama te postavlja vječna pitanja o smislu ljubavi, ubijanja, vjere i smrti kroz perspektivu brojnih likova.

Premijera komedije 'Gostioničarka Mirandolina' talijanskog dramatičara Carla Goldonia u režiji Aleksandre Broz najavljena je za 20. listopada. Priča je to o vedroj i inteligentnoj gostioničarki Mirandolini koju opsjedaju razni prosci. U komičnim situacijama Mirandolina vješto izbjegava bračne ponude tajeći sve do samoga kraja kome će pripasti njezino srce. Nastavljajući praksu suradnje s regionalnim kazalištima, Drama Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu priprema ovu premijeru zajedno s Hrvatskim narodnim kazalištem Zadar, gdje će biti i prvi put izvedena.

Prva premijera u idućoj 2012. godini bit će 'Maškarate ispod kuplja' Ive Vojnovića u režiji Ivice Kunčevića. Jedan od najznačajnijih hrvatskih dramatičara dubrovački pisac i pjesnik Ivo Vojnović iznimno je intrigantno pisao o svojim sugrađanima. Njegov komorni dramski tekst 'Maškarate ispod kuplja' govori o životu dviju sestara i njihovom malom kućanstvu stiješnjenom ispod tavana dubrovačke kuće. Radnja se događa na posljednji dan poklada i suptilno dočarava tihu sjetu, isprazne nade i prave male tragedije jednog života koji balansira na rubu irealnog. Predstava će biti izvedena 14. siječnja.

Predstava 'Pigmalion' George Bernard Shaw bit će izvedena 23. ožujka 2012., u režiji mlade redateljice Helene Petković kojoj je to prva suradnja s Dramom Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.

To najpoznatije djelo velikog engleskog dramatičara G. B. Shawa govori o priprostoj djevojci Elizi Doolitle, uličnoj prodavačici cvijeća, koju profesor fonetike Henry Higgins odluči preodgojiti, učeći je svemu što čini profinjenu mladu damu i pripadnicu visokog društva. Trpka kritika društva dana u duhovitim dijalozima samo je jedan element tog najreprezentativnijeg teksta engleske dramske književnosti s početka 20. stoljeća.