IZLOŽBA

CESI nagradio najbolje fotografije na temu ravnopravnosti

02.10.2012 u 09:17

Bionic
Reading

CESI organizira izložbu 'Zoomirajmo ravnopravnost', a otvorenje je danas u 17 sati u Showroomu, Galerija Nova, Teslina 7, u Zagrebu, gdje će biti dodijeljene i nagrade autorima najboljih fotografija

Devetnaest izložbenih fotografija pokušava dati odgovor na pitanje živimo li u društvu u kojem muškarci postaju skloniji podržati rodnu ravnopravnost. Autori i autorice fotografija dokumentirali su rodnu (ne)ravnopravnost i angažman muškaraca u svakodnevnim kućanskim poslovima, u brizi o djeci i starijima i neplaćenom volonterskom radu. Je li svakodnevno pripremanje hrane muška domena? Što ostaje kada se potroše rodne uloge? Može li se fotografijom ilustrirati razvoj društvene svijesti? - pitanja su o kojima govore fotografije.

Na otvorenju će biti dodijeljene i nagrade najboljim fotografijama prema ocjeni stručnog žirija koji su činili fotografkinja Ana Opalić, redatelj Saša Ban i psihologinja Vedrana Kobaš, a o muškarcima i rodnoj ravnopravnosti govorit će Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, članovi/ce stručnog žirija i predstavnica CESI-ja.

Prvu nagradu dobio je Igor Sivjakov za fotografiju 'Stari majstor', drugu nagradu Marina Kelava za rad 'Na putu', a treću nagradu Tomislav Safundžić za 'Trough life together'.

Izložba fotografija dio je CESI-jevog projekta 'Muškarci i rodna ravnopravnost u Hrvatskoj', kojem je cilj senzibilizirati donositelje odluka i kreatore politika i programa o potrebi uključivanja muškaraca u postizanje rodne ravnopravnosti. U prilog potrebi i važnosti uključivanja muškaraca govore podaci CESI-jevog istraživanja u kojem se pokazalo da većina muškaraca podržava rodnu ravnopravnost na razini stavova, ali se to ne vidi u njihovom ponašanju.