REAKCIJE NA ODLAZAK MAESTRA

Carreras u Areni nastupa za Điđija

02.12.2009 u 17:48

Bionic
Reading

Ravnatelj Zagrebačke filharmonije Miljenko Puljić u povodu smrti istaknutoga hrvatskog glazbenika Vjekoslava Šuteja izrazio je danas žaljenje što nakon svih očekivanja maestro nije pobijedio opaku bolest

'Hrvatska je, posebice glazbena umjetnost, njegovom smrću izgubila velikog umjetnika koji je na osobit način afirmirao hrvatsku glazbu u zemlji i svijetu', izjavio je za Hinu Puljić.

Maestro Šutej, šef-dirigent Zagrebačke filharmonije, jedini je hrvatski dirigent koji je 140 puta u bogatoj karijeri dirigirao orkestrom Bečke državne opere, istaknuo je Puljić.

Bolest je ipak bila jača

Maestro Vjekoslav Šutej preminuo je danas u 14.20 u zagrebačkoj bolnici Rebro nakon višemjesečne borbe s leukemijom.

Podsjetimo, maestro Vjekoslav Šutej prije nešto više od godine dana bio je na prvoj transplantaciji koštane srži u najboljoj svjetskoj klinici za istraživanje i liječenje raka u Seattleu, gdje je proveo deset mjeseci. U Americi mu se pridružila i supruga Ivana i djeca Nikša i Ema.

U travnju ove godine vratio se u Zagreb, no ubrzo nakon povratka pokazalo se da transplantacija koštane srži nije uspjela, piše Večernji list. Tijelo je odbacilo stanice te je Šutej potkraj lipnja podvrgnut liječenju u bolnici Merkur. Iz Merkura je premješten u KBC Zagreb, gdje je zadržan gotovo cijelo ljeto.

Prije nekoliko tjedana, njegova supruga povjerila je domaćim medijima da se Vjekoslav ne osjeća dobro i da je slab. Na veliku žalost, maestro Šutej izgubio je borbu protiv bolesti i preminuo u 58. godini života.


Jose Carreras, tenor i bliski Šutejev prijatelj kazao je da je šokiran i tužan, te da će 'koncert 19. prosinca u Areni održati u čast svom dragom Điđiju'.

Ravnatelj Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog Dražen Siriščević kazao je u povodu Šutejeve smrti da netko poput njega ne može nestati s ovoga svijeta kojem je toliko puno dao da bi se sve to od danas moglo pretvoriti u ništa.

'Maestro Šutej nikad nije priznavao ni poraze, ni gubitke, pa ni ja danas ne mogu priznati da ga više nema među nama. On i dalje živi svojim velikim djelom', istaknuo je Siriščević.

Intendant Dubrovačkih ljetnih igara Ivica Prlender rekao je da Điđiju mnogi od nas puno duguju, a on nikomu. Zatočeni njegovom strašću, dosegnuli smo sama glazbena zviježđa, dodao je Prlender.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je u brzojavu sućuti obitelji Vjekoslava Šuteja istaknuo kako ga je neizmjerno ražalostila vijest o njegovom odlasku.

'Maestro Vjekoslav Šutej, naš Điđi, bio je veliki umjetnik, dirigent svjetskoga glasa, moj prijatelj, čovjek koji je plijenio pažnju svojim umijećem širom svijeta, u brojnim glazbenim, opernim kućama, a u srcima poklonika glazbe ostavio je veliki i neizbrisivi trag', ističe gradonačelnik.

Napominje kako njegovim odlaskom, hrvatska i svjetska umjetnička glazbena scena gube jedan vrijedan i prepoznatljiv karakter i osobnost u glazbenom, duhovnom i ljudskom smislu, gube čovjeka koji je radost glazbe i življenja s veseljem dijelio s drugima.

'Pamtit ćemo ga i kao umjetnika koji je svojim djelovanjem iznimno zadužio naš grad i njegovu kulturu. Ponosili smo se i ponosit ćemo se njegovim naslijeđem, njegovim izvedbama i ukupnim kulturnim angažmanom', naglašava Bandić u brzojavu sućuti.

Bila mi je čast poznavati ga, a trenutke koje smo proveli zajedno čuvat ću kao najveću vrijednost, kao dar jedne iznimne i velike osobe, stoji na kraju brzojava sućuti zagrebačkog gradonačelnika obitelji maestra Šuteja.

Ministar kulture Božo Biškupić u brzojavu sućuti, istakao je da je s velikom tugom primio vijest o odlasku maestra koja je zatekla cijelu hrvatsku kulturnu javnost. 'Preranim odlaskom Vjekoslava Šuteja, ostali smo bez jednoga od nekolicine istaknutih glazbenika našega vremena, a njegove interpretacije ostat će nam u trajnoj uspomeni', dodao je.

U ime svih zastupnica i zastupnika Hrvatskog sabora te u svoje osobno ime, izraze najiskrenije sućuti obitelji Šutej, uputio je predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić