GOZBA ZA OČI I UŠI

Čarobnim plesnim putovanjem kroz lude dvadesete otvoren 48. PIF

15.09.2015 u 10:59

Bionic
Reading

Međunarodni festival kazališta lutaka PIF otvoren je predstavom TUTU nizozemskog kazališta Lichtbende, a u pet festivalskih dana čeka nas više od 20 izvedbi u službenom festivalskom programu.

Josip Forjan, direktor Kulturnog centra Travno, obratio se publici u ime organizatora festivala i pozvao vjernu PIF-ovu publiku da ga prati do jubilarnog, 50. izdanja, koje nas očekuje 2017. godine. Livija Kroflin, urednica službenog programa, ukratko je pojasnila koncepciju programa i istaknula kako PIF i ove godine predstavlja kazalište animacije, kazalište u kojem se udahnjuje život kamenju, geometrijskom priboru, svemu što je oko nas. Mi lutkari pomalo smo animisti, zaključila je Kroflin.

Festival je otvorio Tedi Lušetić, zamjenik pročelnika Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport, koji je podsjetio kako je PIF odgojio generacije umjetnika koji sad studiraju na lutkarskim školama diljem svijeta, ali i mnoge koji danas rade na njegovoj organizaciji.
Nakon svečanog otvaranja, publika je imala prilike uživati u predstavi Tutu nizozemskog kazališta Lichtbende, u kojoj pomoću magičnih svjetiljki putujemo u dvadesete godine prošlog stoljeća. Uz glazbene hitove poput La vie en rose i Besame mucho, posvete Oskaru Schlemmeru i Ani Pavlovoj, Tutu je atmosferična predstava u kojoj istovremeno možete vidjeti kako nastaje kazališna čarolije, ali i uživati u njoj. Bez čvrstog narativa, Tutu je doista gozba za oči i uši, kazališni doživljaj kojem se treba prepustiti, a pogledati je možete u utorak, 16.9. u 19 sati na Sceni Travno.

U sljedećih pet festivalskih dana čeka nas više od 20 izvedbi, među kojima se ističu predstave za najmlađu publiku, na koje je ove godine u službenom programu stavljen fokus. PIF već godinama igra i odgojnu i smatra da je odgajanje novih generacija posjetitelja i ljubitelja kazališne umjetnosti jedan od njegovih zadataka. Uz njih, ove će godine PIF po prvi put u službenoj konkurenciji predstaviti studente glume i lutkarstva Umjetničke akademije u Osijeku, ali i tri njihove ispitne produkcije u bogatom neslužbenom programu.