LIKOVI GORANA LELASA

Čarobni 'Somewhere City' budi dijete u nama

07.05.2010 u 15:48

Bionic
Reading

Posljednja ovosezonska premijera Talijanske drame riječkog HNK Ivana pl. Zajca je praizvedba bajke za djecu i odrasle 'Somewhere City', prema ideji istaknutog hrvatskog umjetnika međunarodne karijere Gorana Lelasa i u režiji priznate talijanske redateljice Paole Galassi

'Glavni junaci bajke 'Somewhere City', proizašli iz mašte Gorana Lelasa, stanovnici su grada koji leti svijetom donoseći svima poruku mira i potrebe očuvanja okoliša', ističe ravnateljica Talijanske drame Laura Marchig, dodajući da čarobni svijet 'Somewhere cityja' postoji u svima nama, kao što postoji i dijete u nama.

Goran Lelas, briljantan dizajner i kazališni kostimograf, poznate likove 'Somewhere cityja' prošle je godine izlagao u njujorškoj MoMi, a put do njihova oživljavanja na riječkoj pozornici bio je sve samo ne običan.

'Likove sam nacrtao u domu svojih roditelja u Selcu, potom izradio u talijanskoj tvornici, a cjelokupni projekt testirao u New Yorku. Iz Velike Jabuke javio sam se intendantici riječkog Kazališta Nadu Matošević-Orešković i suradnja je pokrenuta', priča Lelas te naglašava da likovi putuju od mjesta do mjesta, od ulice do ulice i poručuju da budemo kreativni i konstruktivni te da ne gubimo vrijeme na nevažne stvari.

Talijanska redateljica Paola Galassi kaže da se ne radi isključivo o predstavi za djecu, već predstavi koja će probuditi dijete u nama. 'Već dugo nisam u kazalištu radila s toliko strasti. Danima ne mogu spavati i samo razmišljam o ovom projektu kojeg zajedničkim snagama stvaramo uz zabavu, ali i s preciznošću. Usto, shvatila sam da ovu predstavu kao majka želim posvetiti svojoj djeci i djeci oboljeloj od talasemije, djeci s kojom volonterski radim', poručuje autorica teksta.

I glumci, gostujući i domaći, oduševljeni su i svojim likovima i radom na predstavi. Glumica Elvia Nacinovich govori da likovi nisu heroji, nego su šašavi i luckasti, a poruka koju nose jest - nemojmo bježati od problema, nego ga rješavajmo s veseljem i pozitivno. Sličnog je mišljenja i Giuseppe Nicodemo, koji se, kaže, kada je čuo rečenicu iz predstave: 'Nema ali, nego trči', sjetio zašto je postao glumac. Rosanna Bubola, koja glumi Indijanku Lenapi iz Afrike i Mačku koja govori sve jezike, smatra da likovi priče, zahvaljujući svojoj vjeri, uspijevaju promijeniti svijet te ističe da njena mačka misli da je seksi, ali nije, no bitna je njezina uvjerenost da je tako.

Premijera predstave je u riječkom HNK 12. svibnja.