PROJEKT 'PERCEIVEART'

Čak 17 domaćih umjetnika na velikoj izložbi kustosice Sonje Švec Španjol

09.11.2018 u 10:01

Bionic
Reading

Povjesničarka umjetnosti i nezavisna kustosica Sonja Švec Španjol prije pet godina pokrenula je web stranicu PerceiveArt namijenjenu promociji hrvatske umjetnosti i umjetnika, a povodom te obljetnice organizira veliku grupnu izložbu 'Leave a Trail', koja se otvara 13. studenoga u zagrebačkoj Galeriji Zvonimir i okuplja 17 autorica i autora

'PerceiveArt jedna je od rijetkih web stranica koja je posvećena isključivo likovnoj umjetnosti i na kojoj se objavljuju isključivo stručni autorski tekstovi', navodi Sonja Švec Španjol, povjesničarka umjetnosti i kustosica koja je projekt pokrenula prije pet godina. Cilj je bio stvoriti prostor koji kroz kritičke osvrte izložbi, recenzije knjiga, razgovore s umjetnicima i predstavljanje izložbi promovira umjetnost, a stranica je, objašnjava Švec Španjol, u potpunosti neprofitnog karaktera.

Na sličnim temeljima povodom pete obljetnice stranice organizira i grupnu izložbu 'PerceiveArt – Leave a Trail' na kojoj će biti zastupljeno 17 autora. To su Ivana Bajcer, Jovica Drobnjak, Rene Grgić-Đaković, Luka Hrgović, Janko Ivčić, Max Juhasz, Zoran Kakša, Nikolina Knežević, Duje Medić, Sandra Radić Parać, Relja Rajković, Ana Sladetić, Miran Šabić, Dragan Šijački, Nik Titanik, Eugen Varzić i Anton Vrlić.

'Izabrala sam umjetnike koje osobno cijenim i poštujem te čiji rad pratim i smatram kvalitetnim i jedinstvenim, a koji su u nekom obliku predstavljeni na portalu u proteklih pet godina', navodi Sonja Švec Španjol te dodaje kako izložba nema temu ni ograničenja formata, umjetnice i umjetnici su različitih generacija i izričaja (slikarstvo, skulptura, asamblaž, grafika, crtež, karikatura, fotografija, video, konceptualni radovi...) koji se predstavljaju s nekoliko svojih recentnih radova.

'Osim umjetnika sa stalnom adresom u Zagrebu, na izložbi su zastupljeni i umjetnici iz Poreča, Trogira, Osijeka, Samobora i Zaprešića, jer vrlo često kvalitetni autori iz drugih gradova nemaju priliku izlagati u Zagrebu, a uvidom u rad umjetnika iz cijele Hrvatske obogaćuju se i šire horizonti kako zagrebačke publike tako i kolega i umjetnika iz ostatka zemlje', navodi Švec Španjol.

Izložbu prati i katalog, a umjetnici su u njemu, 'umjesto klasičnim predgovorom, zastupljeni vizualom jednog izloženog rada, kratkom biografijom i vlastitom izjavom o radu, odnosno dosadašnjem stvaralaštvu'.

'Namjera je publici omogućiti izravan uvid u rad umjetnika, a u katalogu su navedene web adrese i kontakti pojedinog umjetnika za one koji žele kupiti rad ili istražiti više o stvaralaštvu zastupljenih autora', kaže kustosica Sonja Švec Španjol.

'PerceiveArt – Leave a Trail' u Galeriji Zvonimir otvara se 13. studenoga u 20 sati i trajat će do 27. studenoga.