nakon sukoba s ravnateljem

Burno pred zgradom Hrvatskog glazbenog zavoda: Članovi sazvali izvanrednu Skupštinu

19.11.2018 u 17:04

Bionic
Reading

Sedam od 11 članova Ravnateljstva Hrvatskoga glazbenog zavoda (HGZ) pozvalo je članstvo HGZ-a na izvanrednu i izbornu Skupštinu krajem studenoga, što su objavili u ponedjeljak na ulici ispred zatvorene zgrade Zavoda jer im je ravnatelj Niko Đurić, s kojim su u višemjesečnom sukobu, zabranio održavanje konferencije za novinare u zgradi HGZ-a.

Oba potpredsjednika HGZ-a te predsjednici i dio članova Nadzornog odbora i Časnog suda pozvali su članstvo na izvanrednu i izbornu Skupštinu koja će se krajem studenoga održati na Muzičkoj akademiji, nakon višemjesečnoga sukoba većine od sedam od 11 članova Ravnateljstva Zavoda i ravnatelja Nike Đurića koji je na tu dužnost izabran u ožujku.

Oni Đurića optužuju da se već od prve sjednice bahato ponaša, krši statut i pokušava prodati, odnosno dati u koncesiju zgradu HGZ-a, lažno tvrdeći da se HGZ nalazi u predstečajnoj fazi.

Krajem lipnja Ravnateljstvo je većinom glasova razriješilo Niku Đuriću funkcije predsjednika Ravnateljstva HGZ-a.

Ravnatelj Đurić odgovorio je optžujući dio Ravnateljstva manipulacije i "događanja naroda" te je sredinom studenoga isključio iz članstva HGZ-a deset članova Ravnateljstva: potpredsjednike Seadetu Midžić i Mladena Janjanina, tajnika Ljubomira Gašparovića, članove Nadzornog odbora Zdenku Kapko-Foretić i Višnju Mažuran, članove Časnog suda Naimu Balić, Silvija Foretića i Marina Tušeka, te članove ravnateljstva Sinišu Bizovića i Miroslava Gašparovića.

  • +12
Članovi ravnateljstva HGZ-a održali konferenciju na ulici jer im je ravnatelj zabranio ulaz u zgradu Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

U ponedjeljak je pozvana i policija koja je napravila uviđaj te, prema Janjaninu, kazala da bez sudskog naloga na može nikome omogućiti ulazak u zgradu.

Ne želimo se više dovoditi u stanje da čekamo ispred vrata udruge čiji smo članovi, koju smo do sada bodrili i podržavali, kazao je potpredsjednik HGZ-a Janjanin novinarima ispred zgrade HGZ-a.

Predaja zgrade, s ciljem da se na njezinu mjestu napravi neka komercijalna zgrada, hotel ili slično, nije nikada bila predmet razmišljanja ni jednog člana HGZ-a, kazao je Janjanin.

Potpredsjednica Seadeta Midžić smatra da bi to bila najveća kulturna sramota i uvreda za kulturnu javnost. HGZ je prva kulturna ustanova koja je nastala u Donjem gradu, koja je odgojila brojne članove i glazbenike, a njezina je važnost nacionalna, podsjetila je.

Pročelnica Gradskog ureda za kulturu Ana Lederer ocijenila je da se događa jedan oblik nasilja i nemogućnosti dijaloga od strane predsjednika HGZ-a.

Mi kao gradski ured za kulturu pratimo od prvog dana što se događa i zato smo i došli na press konferenciju koja je onemogućena, rekla je Lederer. "Meni je to neshvatljivo. Mora se donijeti neko mirno rješenje jer HGZ je velika institucija hrvatske kulture i očekujemo da se ravnatelj i Ravnateljstvo dogovore", kazala je.

Na pitanje kakav odaziv očekuje na skupštini, Janjanin je kazao da ne može reći u ovom trenutku, ali da će sudbina HGZ-a, kao što je to bilo i do sada, ovisiti o članovima HGZ-a. Oni će odlučiti tko će dalje voditi Zavod i na koji će način funkcionirati, kazao je.

Ravnatelj zavoda Niko Đurić izvjesio je na oglasnoj ploči ispred zgrade obavijest u kojoj se kaže da se konferencija za medije, koju je sazvala predsjednica NO i potpredsjednici HGZ-a neće održati u prostorima HGZ-a s jer su poziv uputile neovlaštene osobe, u nestatutarnoj proceduri i s neistinitim sadržajem. Odlukom predsjednika zabranjuju su sva javna okupljanja i djelovanja u prostorima HGZ-a 19. studenoga, kaže se u obavijesti.