U SAMOĆI PAMUČNIH POLJA

Buljanova premijera u Tvornici aluminija

26.06.2012 u 10:30

Bionic
Reading

U sklopu programa Maribor – Europska prijestolnica kulture 2012. održana je 21. lipnja premijera predstave 'U samoći pamučnih polja' Bernard-Marie Koltèsa u režiji Ivice Buljana, a u produkciji Mini teatra iz Ljubljane, Gradskog kazališta Ptuj i Novog kazališta iz Zagreba

Predstava je izvedena u Tvornici aluminija u Kidričevu, najvećem spomeniku industrijske arhitekture u Sloveniji.

Počela ju je graditi Hitlerova Njemačka, a Tito je Borisu Kidriču (po kojem je kasnije grad iznikao uz tvornicu dobilo ime) dao u zadatak da je dovrši.

Buljanova predstava izvodi se u bivšem pogonu za elektrolizu, koji nalikuje na golemi hangar na dokovima New Yorka kakvog Koltès navodi kao mjesto u kojem se dogodio susret između Dealera i Kupca, dva protagonista vjerojatno najpoznatijeg dramskog teksta s konca dvadesetog stoljeća.

U njemu se odvija neobična trgovačka transakcija kojoj ne znamo predmet razmjene. Teoretičari je nazivaju najpronicljivijom psihoanalitičkom analizom kapitalističke ekonomije.

U predstavi glume Robert Waltl i Marko Mandić, autori glazbe koju izvode uživo su Alen i Nenad Sinkauz. Autorica kostima je Ana Savić Gecan, a prostorne instalacije potpisuje skupina Sonda.

Predstava se izvodi do kraja ovog tjedna, a hrvatsku premijeru doživjet će u kolovozu na festivalu Zadar snova.