U NARODNOM TEATRU U TIRANI

Buljan Shakespearov politički triler 'Julije Cezar' režirao u Albaniji

19.07.2019 u 18:47

Bionic
Reading

Shakespearovu tragediju 'Julije Cezar' Ivica Buljan režirao je u Albanskom narodnom teatru usred demonstracija koje se svakoga tjedna održavaju u raznim gradovima te zemlje. Bio je to prvi put u povijesti Tirane da se jedna predstava izvodila na otvorenom prostoru, ispričao nam je

'Prvi čin prikazuje se u napuštenom bazenu na početku Kazališnog trga kojeg su sagradili Talijani za vrijeme okupacije krajem tridesetih, drugi čin u gradskom parku, a treći, u kojem se događa ubojstvo Julija Cezara, ispred Ministarstva unutrašnjih poslova gdje je podignut spomenik policajcima ubijenima u posljednjih dvadeset i pet godina. Zadnja dva čina igraju se na improviziranoj pozornici koju su postavili glumci koji protestiraju svake večeri otkad su prije godinu dana gradske vlasti odlučile srušiti stari teatar i na njegovom mjestu sagraditi poslovni toranj s trgovačkim centrom', kaže Buljan.

Priča o Juliju Cezaru, ubojstvo u rimskom Kapitolu, događa se 44. godine prije n.e. Shakespeare je svoj politički triler napisao 1599., uspoređujući transformaciju rimske republike prema tiraniji s trendovima elizabetanske vladavine koji su išli prema učvršćivanju apsolutne monarhijske moći.

  • +4
Julije Cezar Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Toni Soprano Meneglejte

'Politička povijest Albanije sastavljena je od pokolja, pučeva i nasilnih svrgavanja vladara. Nakon rušenja diktature nasljednika Envera Hodže, država je 1997. prošla kroz građanski rat sjevera i juga. Od početka 2000-ih doživljava gospodarski procvat kojeg, prema mišljenju intelektualne scene i inozemnih promatrača, ne prati dovoljan napredak na demokratskom planu. Demonstracije protiv premijera Edija Rame odvijaju se gotovo svakog tjedna. Jedan dio javnosti ga smatra garantom modernizacije zemlje, a suparnici koje čine predsjednik zemlje Ilir Meta i predsjednica prve opozicijske stranke Monika Kreyemadhi, koji su supružnici, drže da je on prepreka demokratizaciji Albanije', kaže Buljan.

Tirana je, dodaje, danas milijunski grad burnog noćnog života, prepuna hotela i restorana, doživljava turistički procvat, a zemlju bije glas središta europskog šverca narkoticima.

'Novine su naglasile kako je politički kontekst predstave itekako razumljiv i eksplozivan domaćoj publici. Globalni problemi poput klimatskih promjena, straha od ratnih sukoba i novih valova izbjeglica, miješaju se sa strahovima od gubitka posla, mladi masovno žele iseliti. Demokracija koja se teškim mukama pokušava uspostaviti u Albaniji, ima na Balkanu drugačiju tradiciju nego u Zapadnoj Europi. Događaju se brojni slučajevi korupcije, zloupotrebe, a političari se ponašaju neodgovorno, kao glumci u reality showu', kaže Buljan u čijoj predstavi glume albanski glumci Romir Zalla, Alfred Trebicka, Gentian Zenelaj, Ermira Hysaj, Ervin Bejleri te mladi Klejdi Metaj u ulozi Marka Antonija koja je nekoć proslavila Marlona Branda.