PREMIJERA U LJUBLJANI

Buljan na daske postavlja 'Vampira'

19.05.2010 u 10:23

Bionic
Reading

Nova predstava Ivice Buljana 'Vampir', temelji se na pjesmi ruske pjesnikinje Marine Cvetajeve, a bit će premijerno izvedena 19. svibnja u Slovenskem mladinskom gledališču i Ljubljani

Cvetajeva je po motivima ruske narodne legende, objavljene u zbirci priča A. N. Afanasjeva, 1922. napisala pjesmu 'Molodec'. Sedam godina kasnije u Parizu, autorica ju je sama prevela na francuski. Prilikom transformacije iz proze u poeziju te potom poezije u prozu, i s ruskog na francuski dogodilo se mnogo značajnih odstupanja od izvorne narodne inačice.

Prvo je odstupanje od uobičajene slike o vampiru. Njezin vampir žrtvi ne pije krv, već je umjesto toga naglasak stavljen na fascinaciju putenošću, fizičkim i seksualnom strašću. Priča je to o djevojci Marusji koja se zaljubi u vampira te se od njega ne želi odvojiti ni po cijenu smrti svojih najmilijih i svoje vlastite. Priča je to o ljubavi onih koji vole protiv sebe samih te na kraju postanu jedno.

Zanimljivo je da je Ivica Buljan na samom početku karijere režirao 'Fedru', također djelo Marine Cvetajeve. U predstavi glume Primož Bezjak, Neda R. Bric, Olga Kacjan, Uroš Kaurin, Janja Majzelj i Ivan Peternelj.

Nakon premijere 19. svibnja, reprize su na rasporedu 23. i 30. svibnja u 20 sati u Ljubljani.