ZAGREBAČKA PREMIJERA

'Buđenje': Prepoznajete li se u jednom od ova tri životna scenarija?

05.03.2020 u 15:10

Bionic
Reading

Predstava 'Buđenje' prema tekstu Brada Bircha i u režiji Aide Bukvić, svoju će zagrebačku premijeru imati 14. ožujka u Studiju EXIT. Igraju Iva Kraljević i Silvio Mumelaš

'Ona i On. Mladi. Zaljubljeni. Zaposleni. Dvije plaće, dobra, sigurna radna mjesta. Svaki dan ista rutina: buđenje – tuširanje – doručak – vožnja na posao – ured – pauza za ručak – ured – vožnja s posla – večera – kauč- televizor – krevet – buđenje – tuširanje – doručak – vožnja na posao – ured – pauza za ručak – ured – vožnja s posla – večera – kauč- televizor – krevet… Sretni su? Ne postavljaju si bespotrebna pitanja. To je dio paketa. To se podrazumijeva.

Koji je danas dan? Danas je dan kad iz bankomata nije izašlo ništa osim papirića na kojemu piše: 'Transakciju nije moguće izvršiti'. Danas je dan kad si se probudio i spoznao svu beznačajnost vlastita života. Pa se odlučiš oduprijeti toj ispraznosti, običnosti, konvencionalnosti, tehnološkoj manipulaciji, društvenim normama i svim kompromisima svijeta. I dobro ti je, uzbudljivo i novo. Zgužvan si i smrdiš, ali to te više ne opterećuje. Briga te za vijesti. I za tuđe ratove. Sad vodiš, napokon, svoj vlastiti. U tvom ratu je dobro. Glavno je da si ti dobro. A dobro si. Sve je dobro. Svaki dan…

Koji je danas dan? Danas je dan kad si ogladnio. U ruci držiš svoju posljednju konzervu graha, ali u tvome otvaraču za konzerve iscurile su baterije. Danas je dan kad ti nije palo na pamet da izađeš van, uzmeš prvi kamen i razbiješ tu vražju, limenu stvar. Umjesto toga guliš etiketu i jedeš papir. Danas je dan kad se ne radi više o beznačajnosti tvoga života nego o potpunoj nepripremljenosti za nj. Danas je dan kad ti je krivo što nisi pogledao više dokumentaraca o majmunima.

Danas je dan kad sjediš u mraku kazališta, u tišini i kažeš si: 'Ma, to nisam Ja! To su Ona i On. To su Oni.' Zaplješćeš im, jer, to je dio paketa. To se podrazumijeva. Pa odeš do bankomata. Pa do trafike – po nove baterije', piše o predstavi dramaturginja Marijana Fumić.

'Buđenje' je koprodukcija Teatra EXIT i Osječkog ljeta kulture, a premijeru je imalo u Osijeku 6. ožujka. Nakon svoje premijerne izvedbe u Zagrebu 14. ožujka u 19 sati, u Studiju EXIT igrat će još i 19., 20. i 21. ožujka, također u 19 sati.