ZA 140. ROĐENDAN MUZEJA

Boris Bućan za zagrebački MUO 'redizajnirao' svoj plakat iz 1980.

13.02.2020 u 14:03

Bionic
Reading

Jedan od najznačajnijih hrvatskih umjetnika Boris Bućan 'redizajnirao' je u četvrtak plakat koji je prije četrdeset godina izradio u povodu 100. obljetnice zagrebačkoga Muzeja za umjetnost i obrt, povezavši ga svojom intervencijom sa 140. godišnjicom Muzeja, koja se obilježava 17. veljače.

Verzija plakata 'Kada ste u posljednjih 100 godina bili u Muzeju za umjetnost i obrt', koji je Bućan izradio 1980. u povodu 100. godišnjice Muzeja, u suvremenoj će intervenciji tijekom cijele obljetničke godine stajati u novouređenom atriju Muzeja kao svojevrstan amblem.

'Danas smo upriličili jedan manji performans, zapravo intervenciju, na Bućanovu plakatu iz 1980. godine, kada je Muzej obilježavao 100. godišnjicu, kada su gospodin Bućan i tadašnja kustosica Flora Turner, zapravo kreirali ovaj plakat', rekao je ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Miroslav Gašparović.

Boris Bućan redizajnirao svoj plakat za 140. rođendan MUO Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

'Danas će ga gospodin Bućan samo ažurirati, dovesti na 140. godišnjicu, da bismo time počeli obilježavanje našeg velikog rođendana 17. veljače', dodao je istaknuvši da će plakat sljedećih godinu-dvije stajati u muzejskom atriju u počast samom autoru, ali i kao znak obljetnice.

Plakat je nastao prije 40 godina, podsjetio je Bućan, dodavši da predstavlja željezna vrata koja se nalaze na Gornjem gradu, odnosno vrata HAZU-ove zgrade, koja su na plakatu slobodno interpretirana, a ne fotografski ponovljena.

Boris Bućan, prvi hrvatski umjetnik u stalnom postavu čuvene njujorške MoMA-e, odigrao je ključnu ulogu u hrvatskom grafičkom dizajnu u drugoj polovici dvadesetog stoljeća i iznimno je važan za povijest i sadašnjost Muzeja za umjetnost i obrt.

Upravo je on jedan od najzastupljenijih autora u novom stalnom postavu dizajna MUO koji će se otvoriti 17. veljače ove godine u povodu rođendana Muzeja. U njemu će se nalaziti čak tri njegova plakata koja predstavljaju njegovu ulogu u oblikovanju vizualnog identiteta hrvatske kulturne scene.

U novom muzejskom postavu moći će se vidjeti i njegov najpoznatiji plakat - 'Žar ptica / Petruška', plakat velikog formata rađen za HNK Split 1983. godine koji je među ostalim dobio i vlastitu poštansku marku Hrvatske pošte 2003.

Ovaj je plakat doživio i niz međunarodnih priznanja, pa se nalazi i na naslovnici kataloga izložbe The Power of Poster (1998.) londonskog muzeja Victoria & Albert Museum posvećene najuspješnijim svjetskim plakatima od 1870. do 1998.