OTVORENO PETO IZDANJE

Brkata žena za početak Festivala novog cirkusa

27.11.2009 u 09:21

Bionic
Reading

Compagnie Bal u četvrtak navečer otvorilo je peto izdanje Festivala novog cirkusa

Izveli su predstavu 'Oda dlaci' (Eloge du poil) pred punim gledalištem Zagrebačkog kazališta mladih, posebno montiranim u oblik potkove za ovu prigodu.

Kontorcionistica, trbuhozborka i manipulatorica objektima Jeanne Mordoj zaslužila je dugotrajni i srdačni pljesak. Njezina izvedba koja slavi ono što obično odbacujemo (dlaku, puževe kućice, lubanje životinja i drugu vrstu otpada, a onda i ljude personificirane u liku bradate žene) nekoliko je puta bila prekidana spontanim pljeskom i smijehom publike. Osebujna umjetnica koja manipulira žumanjcima jajeta i oživljuje životinjske kosture ponudila je neobičan spoj tragedije smrtnosti i komedije života.

Festival novog cirkusa u petak nastavlja u ZKM-u hrvatska skupina Triko. Predstava 'Poppins silazi' s trima akrobatkinjama koje u režiji Dubravke Crnojević-Carić otkrivaju svoju ženstvenost, ali i dijete u sebi, nastavlja popularni niz koji je započela Jeanne Mordoj.

Organizatori napominju da je početak Festivala obilježen i rasprodanim predstavama. Festival završava u ponedjeljak u dvorani Jedinstvo, i to nakon izvedbe Psychological Art Circusa ('Human Document'). Završni parti nazvan je 'Što je muškarac bez brkova, što je žena bez brade?', a nastupaju Kućni teatar Škripzikl, DJ Alen S., brkata Sandra. Oni koji nemaju ulaznicu ni pozivnicu na parti mogu ući ako imaju brkove, kojeg god spola bili.