IZLOŽBA SKULPTURA I CRTEŽA

Britanski kipar Tony Cragg u Splitu: 'Umjetnik koji će u budućnosti zacijelo postati klasik'

17.10.2019 u 12:10

Bionic
Reading

Izložba britanskog kipara Tonyja Cragga pod nazivom 'Skulpture i crteži' otvorena je u srijedu navečer na tri splitske lokacije - u Zavodu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), Galeriji umjetnina i Galeriji Kula.

Izloženi su Craggovi crteži na papiru i skulpture izvedene u različitim veličinama, oblicima i materijalima.

Kako se čulo na otvaranju, radi se o Craggovima radovima nastalim u razdoblju od 1993. do 2018., čime je omogućen uvid u cjelinu njegova umjetničkog procesa, od idejnih skica i crteža koji predstavljaju ciljane forme zamišljenih skulptura do njihove realizacije u više materijala i veličina predviđenih za postav u interijeru i eksterijeru.

U HAZU je izloženo 55 crteža i osam skulptura, u Galeriji Kula tri skulpture srednjih dimenzija, dok su u Galeriji umjetnina predstavljene tri monumentalne skulpture. Craggovi crteži većinom su napravljeni vodenim bojama i olovkom na papiru, dok su skulpture u bronci, drvu i od nehrđajućeg čelika.

Ravnatelj Galerije umjetnina Branko Franceschi rekao je da je izložba izuzetan događaj ne samo za Split, već i za Hrvatsku, te da umjetnik, koji će zacijelo biti klasik u budućnosti, izlaže u Splitu u tri prostora. Tako se kroz izložbu predstavlja njegov cjelokupan rad, način na koji oblikuje i dolazi do rješenja izvedbe svojih formi.

  • +50
Izložba britanskog umjetnika Tonyja Cragga "Skulpture i crteži" u Splitu Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

'Na izložbi imamo sve - od crteža, do skulptura manjih dimenzija koje su namijenjene interijerima i na kraju u Galeriji umjetnina tri skulpture namijenjene eksterijeru velikih dimenzija. Imamo jednu potpunu izložbu koja predstavlja genija suvremene umjetnosti zahvaljujući sinergiji tri institucije, a to je model kako možemo u Split dovesti ono što je u ovome trenutku istaknuto u europskom kulturnom krugu kome načelno pripadamo', poručio je Franceschi.Izložbu su zajednički organizirale Galerija umjetnina, Galerija Kula, te Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU).

Za dolazak Tonyja Cragga u Split dobrim je dijelom zaslužan ravnatelj Galerije Kula Duje Mrduljaš koji je istaknuo da Craggu nije problem raditi skulpture u bilo kakvom materijalu za rješavanje svojih potreba, te da će izložba ostati otvorena do 17. studenoga.

Autor kataloga izložbe Tonyja Cragga, koji je u pripremi, Dalibor Prančević kaže kako je taj autor istaknuto ime svjetske kiparske scene, osobito britanske, ali i međunarodne, koji je posljednjih nekoliko desetljeća vezan uz Njemačku. Rekao je kako je njegovo umjetničko djelo unikatno i jedinstveno, te da uvijek inzistira na nesvrsishodnosti samog umjetničkog rada.

Tony Cragg je rođen u Liverpoolu 1949. godine, trenutno živi i radi u njemačkom Wuppertalu. Osvojio je nagradu Turner 1988. godine, te iste godine predstavljao Britaniju na 42. Venecijanskom bijenalu.