UMJETNIČKE IGRE

Britanska kulturna revolucija povodom Olimpijade

26.03.2009 u 15:34

Bionic
Reading

Potaknuti prošlogodišnjim Olimpijskim igrama u Pekingu, koje su osim sportskog pružile i vrlo bogat kulturni program, Britanci su u sklopu Olimpijade 2012. pokrenuli Kulturnu olimpijadu

Olimpijske igre u Londonu najavljene su kao manifestacija posvećena sportu, no i kulturi, ljudima i svjetskim jezicima. Tim povodom, odmah po završetku OI u Pekingu, širom Velike Britanije započeo je inovativni program pod nazivom Kulturna olimpijada. Riječ je o četiri godine dugoj uvertiri koja za zadaću ima istražiti i naglasiti povezanost umjetnosti i sporta te afirmirati sve umjetničke pravce.

Kroz žive spektakle, performanse, kazališne i plesne priredbe te manje i veće festivale Kulturna olimpijada kao cilj navodi oživljavanje duha zajedništva i kreativnosti.

Višemilijunski projekt sastoji se od nekoliko glavnih potprojekata. Artists Taking the Lead namijenjen je britanskim umjetnicima koji se izražavaju kroz vizualnu umjetnost. Izabrana djela bit će izložena 2012. na raznim neobičnim, uglavnom vanjskim lokacijama, a osnovni kriterij prema kojem će biti odabrana je originalnost.

Umjetnički pandan paraolimpijskim igrama - potprojekt Unlimited - namijenjen je raznim vidovima umjetničkog stvaralaštva osoba s invaliditetom. One će se predstaviti nizom kazališnih predstava, izložaba i radionica. U sklopu potprojekta Sounds bit će organizirana glazbena događanja za sve generacije, od koncerata elektronske do klasične glazbe.

Bit će organizirane i aktivnosti namijenjene predstavljanju značajnih engleskih destinacija, slavljenju čuvenih literarnih ostvarenja te filmskih i kazališnih uspješnica.

Organizatori ističu da je, kao u sportu, i u umjetnosti prisutna težnja za stalnim napretkom, pa vođeni njome obećavaju da će 'kulturna zbivanja dovesti do vrhunca i dalje'.

Iako su olimpijske igre uvijek bile obilježene kulturnim predstavljanjem, Britanci se nadaju da će umjetnička revolucija koju su pokrenuli za sve zemlje postati novi standard u obilježavanju olimpijskih igara.