FEMINIZIRANA KRUNA

Britanija izabrala prvu dvorsku pjesnikinju

04.05.2009 u 08:27

Bionic
Reading

Pjesnikinja i spisateljica Carol Ann Duffy imenovana je novom dvorskom pjesnikinjom britanske kraljevske obitelji

Prvi puta otkako je titulu 1668. ustanovio Charles II, pjesničkim laureatom proglašena je žena. Carol Ann Duffy, rođena u Glasgowu 1955. godine, rekla je da je ‘dugo i naporno’ razmišljala da li da prihvati poziciju koja je često izložena budnom oku i kritici javnosti, prenosi Reuters.

‘Titulu smatram priznanjem za sve žene pjesnikinje i zato sam je prihvatila’ kazala je Duffy.

Osim što je prva žena, Duffy je led probila i svojom seksualnom orijentacijom te je prva deklarirana homoseksualna osoba na britanskom dvoru.

Objavila je više od 30 knjiga od kojih su najpoznatije zbirke ‘The World’s Wife’ posvećena životima supruga muškaraca koji su obilježili povijest, ‘Standing Female Nude’ , ‘Mean Time’, ‘Feminine Gospels’ and ‘Rapture’.

Uz priznanje, pjesnički laureat godišnje prima iznos od 5.750 funti, a jedna od zadaća dvorskih pjesnika je prigodnim pjesmama popratiti sve događaje bitne za Krunu, među ostalim rođendane članova kraljevske obitelji, vjenčanja i zaruke.

Osim Andrewa Motiona na čije mjesto je došla Carol Ann Duffy i koji je nakon desetljeća obavljanja funkcije dvorskog pjesnika otišao u mirovinu, na popisu prvog pjesnika Britanije našli su se i pisac Ted Hughes, William Wordsworth i Alfred Tennyson.