PROSVJEDI DILJEM ZEMLJE

Britanci se bore za spas knjižnica

04.02.2011 u 13:47

Bionic
Reading

Zbog smanjenog proračuna za kulturu u Velikoj Britaniji najavljeno je zatvaranje brojnih knjižnica, zbog čega će biti održani brojni prosvjedi diljem zemlje

Tijekom 5. veljače, nazvanog Danom spašavanja knjižnica, diljem Velike Britanije bit će organizirano 80 prosvjeda. Pisac Philip Pullman najnoviji primjer organiziranog građanskog aktivizma usporedio je s prosvjedima studenata zbog povišenja školarina koji su se događali prošlih godina.

U prosvjedima će sudjelovati brojni britanski pisci te slavne ličnosti iz svijeta zabave, među ostalim Mark Haddon Julia Donaldson Kate Mosse Ralph Ineson

Bit će održana javna čitanja ulomaka iz književnih klasika i novih djela te tekstova suvremenih autora na temu teških vremena za književnost, uz bogat program za školarce, koji bi mogli postati najveće žrtve rezanja proračuna.

Osim djeci, zatvaranje malih i mobilnih knjižnica koje obilaze sela i manje gradove naškodit će i starijim osobama kojima je čitanje vrlo često omiljena razonoda, piše Guardian. Prijetnja zatvaranja postoji za više od 400 britanskih knjižnica.