12.-15. svibanj

Brdo knjiga - festival knjiga i planina: Na festival dolaze i brojni domaći pisci i planinski kreativci

19.03.2022 u 21:10

Bionic
Reading

Ljubitelji planina i kjniževnosti ovog proljeća imaju novu prigodu za istraživanje, uživanje i druženje. U organizaciji tvrtke Libricon d.o.o., specijalizirane za planinarsku i putopisnu literaturu, od 12. do 15. svibnja u Samoboru i Parku prirode Žumberak-Samoborsko gorje, održat će se prvi hrvatski i regionalni festival knjiga i planina, 'Brdo knjiga'

Festival će okupljati hrvatske, regionalne i svjetske umjetnike, s naglaskom na književne autore, koji u svojim djelima odabiru prostor planine i prirode kao važnu odrednicu za stvaranje vlastitih, autentičnih umjetničkih iskaza, navodi se u priopćenju.

'No program festivala otvoren je i onima koji sa svojih planinarskih pohoda donose i 'praktičniju' literaturu – dnevnike, vodiče i putopise, jednako kao i foto-galerije, glazbena djela, filmove ili internetske blogove i druge kreativne sadržaje', kaže jedan od njegovih pokretača, Željko Žarak, osnivač izdavačke kuće Libricon.

Na festivalu će tako svoje knjige, omiljene planine i pohode u njih predstaviti Edo Popović, autor rado čitanih naslova 'Priručnik za hodače', 'U Velebitu' i 'Čovjek i planina'. Jaka slovenska alpinistička tradicija bit će zastupljena panel diskusijom o kultnoj knjizi 'Put' pokojnog Nejca Zaplotnika, a povodom 70 godina od njegova rođenja, te gostovanjem Marije i Andreja Štremfelj, bračnog para koji se prvi zajedno popeo na Mount Everest i o tome napisao knjigu 'Zagrljaj na vrhu svijeta'.

Iz susjedne BiH dolazi Zehrudin Isaković, zaljubljenik u planine, planinarski aktivist i publicist i izuzetan poznavalac bosanskohercegovačkih planina, k tome i autor vodiča po BiH planinama. Na festival dolaze i brojni domaći pisci i planinski kreativci, čija će imena biti uskoro objavljena.

'Brdo knjiga' od početka podržava i Hrvatski planinarski savez, koji će kroz 4 dana na razne načine predstaviti svoje sadržaje i aktivnosti. Posjetitelje Centra za mlade Bunker u Samoboru, gdje će se održavati glavni program, očekuju i korisne radionice o pripremi za odlazak u planine i odabiru planinarske opreme koje će voditi iskusni planinari, vodiči i gorski spašavatelji.

Naravno, festival će pratiti i ponuda domaće i strane planinarske literature raznih izdavača koja će se moći kupiti uz prigodne popuste, a razgovore o planinama i knjigama svojom glazbom začinit će priznati glazbenici Matej Meštrović i Elis Lovrić.Festivalskom ugođaju i programu svoj će doprinos dati i Gradska knjižnica Samobor u kojoj će se prije i tijekom festivala odvijati predstavljanja knjiga planinske tematike.

Festival nije zaboravio ni na mlade i najmlađe. U parku ispred Samoborskog muzeja održavat će se radionice za osnovnoškolce u suradnji s 'Hrvatskim šumama', a polaznike samoborskih srednjih škola na odlazak u planine će motivirati Darko Berljak, vrhunsko ime hrvatskog planinarstva, svojim himalajskim multimedijskim predavanjima.

A kakav bi to bio festival posvećen planinama kada se dio njegovog programa ne bi odvijao u planinama? Na jednom će cjelodnevnom izletu svi zainteresirani moći doživjeti čari Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje uz stručno vodstvo čuvara prirode i pratnju samoborske stanice HGSS-a. Zadnjeg će dana ovog pokretnog, interaktivnog događanja posjetitelje jednog od planinarskih domova u Samoborskom gorju festival iznenaditi kulturnim programom.

'Zadnjih godina eksplodirala je popularnost planina i svega povezanih s njima. Dokaz su i društvene mreže na kojima se uspješno promoviraju izleti, kao i kultura boravka, ponašanja i življenja u planini. Sve je više planinarskih društava i klubova prisutno na Instagramu, Facebooku i ostalim digitalnim platformama, a i pojedinaca koji planine doživljavaju na neki svoj, često umjetnički način. Naše pak Brdo knjiga nudi mogućnost da se na njemu svi susretnu i druže na dobri stari 'analogni' način, osobnim kontaktom, koji je ipak nezamjenjiv', kaže Milan Majerović-Stilinović, novinar i autor knjige kratkih priča, 'Što sam naučio na planini', koja će također biti predstavljena na festivalu. On je, uz Žaraka, inicijator festivala kojemu je suorganizator Pučko otvoreno učilište Samobor.

Festival je već dobio i podršku Ministarstva kulture i medija RH, kroz natječaj za poticanje književnih manifestacija. 'Svatko u našem malom timu kreativnih hodača i planinara zna da se do vrha stiže tako što napraviš prvi korak, i da je malo lakše ako na tom putu imaš dobro društvo. U popratnim sadržajima 'Brdo knjiga' će zato ukazati i na gospodarske potencijale prirode i planina kroz sudjelovanje tradicionalnih i start-up poduzetnika, obrta i institucija', kaže Majerović-Stilinović.

Ako ste spremni na malo kulturnog uzdizanja (doslovno), središnji vikend svibnja ostavite slobodnim za nešto novo. Osnovne informacije o festivalu, gostima, programu i svima koji ga podržavaju čekaju vas na internetskoj stranici www.brdoknjiga.com i društvenim mrežama festivala. Pridružite se i među prvima dođite na brdo na kakvom još niste bili – Brdo knjiga!