Hrvatsko društvo pisaca

Borivoj Radaković dobitnik Nagrade Janko Polić Kamov za roman 'Hoćemo li sutra u kino'

21.11.2019 u 14:52

Bionic
Reading

Dobitnikom Nagrade Janko Polić Kamov 2019., koju Hrvatsko društvo pisaca (HDP) dodjeljuje za najbolje književno djelo napisano na hrvatskom jeziku, proglašen je u četvrtak u Zagrebu Borivoj Radaković za roman 'Hoćemo li sutra u kino', koji se nametnuo književnom izvrsnošću i inovativnošću

Tako je odlučilo tročlano prosudbeno povjerenstvo, u kojemu su ove godine bili književnici Zoran Ferić, kao predsjednik te, kao članovi, Dorta Jagić i Igor Mandić.

Dobitnika je u Vili Arko proglasio prošlogodišnji laureat Igor Mandić, koji je istaknuo kako je žiri imao težak posao među više od 100 naslova odabrati onaj najbolji. Knjiga Borivoja Radakovića u toj se velikoj produkciji izdvojila kao roman koji se, kako je rekao, 'zbog tematske inovativnosti, oštroga zadiranja u tabue, bespoštednoga sondiranja bračnih mučnih odnosa, te brutalne ali jezično sputane ljepote, daleko izdiže nad najvišim vrhuncima psiho-socijalne, ljubavno-erotske proze u hrvatskoj književnosti'.

Četrdesetogodišnjak koji je 1990. godine romanom 'Sjaj epohe' iznimnom pripovjedačkom vještinom pokazao kako dezinficiranje jezika vodi u bolno nacionalno čišćenje, sada je, uoči svojih sedamdesetih godina, u skladu sa zrelom dobi, oblikovao protagonista romana 'Hoćemo li sutra u kino', rekao je Mandić čitajući obrazloženje žirija.

Taj protagonist, u osrednjosti svoje egzistencije, (do)pušta da se svijet oko njega razlijeva, dok je njegova jedina uporišna energetska točka na koju se može osloniti, srećom, samo ljubomora, istaknuo je nadalje Mandić. 'Fabulativno, priča je vješto vođena između psiholoških opservacija i čak i maloga triler zapleta, sva sročena u lapidarnim rečenicama koje i takve prelaze okvire sažetih poglavlja', dodao je.

Radaković je zahvalio žiriju na nagradi i kolegama koji su pratili što radi i što je napravio, istaknuvši kako mu je to prva nagrada koju je dobio za svoj književni rad, te tako ona za njega predstavlja 'priznanje, ali i obavezu'. 'Hrvatsko društvo pisaca odabralo je Janka Polića Kamova kao prethodnika kojem bi se trebalo diviti i na neki ga način slijediti', rekao je Radaković. 'Ja sam to radio cijelog života, otkad pišem. Uvijek sam na taj način gledao literaturu, da bude pomalo razbijačka, da se što više može približava umjetnosti, da bude hrabra i nepokolebljiva. Mislim da sa tako i ja radio, a sada je to donekle tako i prepoznato, dakle, nekako sam i uspio, i sada sam pravi Kamov, dakle - punker iz malo novijeg vremena', dodao je.

Nagrada Kamov sastoji se od novčanog iznosa od 10 tisuća kuna i statue u izvedbi umjetnika Davora Krelje. Nagradu je HDP utemeljio 2014., a dodjeljuje se u spomen na Janka Polića Kamova, jednog od najistaknutijih hrvatskih autora i istinskoga začetnika hrvatske i europske književne avangarde, kao simbolička potvrda vrijednosti književnoga stvaralaštva koje nije samo ogledalo duha vremena već i njegov sustvaratelj te pomak prema budućnosti.

Ove godine na natječaj je pristiglo 106 naslova objavljenih u razdoblju od 1. srpnja 2018. do 30. lipnja 2019.; u poluzavršnicu ih je uvršteno 15, a Radakovićev roman 'Hoćemo li sutra u kino' pobijedio je među sedam naslova uvrštenih u finalnu utrku za to prestižno priznanje koje HDP dodjeljuje za književnu izvrsnost i inovativnost.

U užem su izboru još bili Senko Karuza ('Fotografije kraja', Meandar Media, 2018.), Maša Kolanović ('Poštovani kukci i druge jezive priče', Profil, 2019.), Zvonimir Mrkonjić ('Reciklažno dvorište', Meandar Media, 2019.), Luka Ostojić ('Upomoć, pročitali smo knjigu! Klinički pojmovnik kritičkog čitanja', Kulturtreger, 2018.), Nikola Petković ('Put u Gonars', Profil, 2018.) i Milana Vuković Runjić ('Majstori u mojoj kući', Vuković&Runjić, 2018.).