STRIP

Borivoj Dovniković dobitnik nagrade 'Andrija Maurović'

28.03.2011 u 11:26

Bionic
Reading

Borivoj Dovniković Bordo ovogodišnji je dobitnik nagrade "Andrija Maurović" za životno djelo na području hrvatskog stripa, koju dodjeljuje Udruga za popularizaciju hrvatskog stripa "Art 9".

Stručni žiri Udruge "Art 9" odlučio je, osim nagrade Dovnikoviću, u spomen na nedavno preminulog Ivicu Bednjanca (1934. – 2011.) dodijeliti i specijalno priznanje "Andrija Maurović", s obrazloženjem da je riječ o "velikom i nezaobilaznom imenu hrvatskog stripa, scenaristu i crtaču, čije se stvaralaštvo proteglo na više od pola stoljeća".

U obrazloženju nagrade za Dovnikovića stoji da njegov opus predstavlja jedan od vrhunaca hrvatskog stripa u razdoblju od Drugoga svjetskoga rata do danas, iako je u javnosti prije svega poznat kao autor animiranih filmova, karikaturist i ilustrator, priopćio je "Art 9".

Dovniković je rođen 1930. u Osijeku, a svoje je prve stripove objavio još kao petnaestogodišnjak u osječkim listovima "Magnet" i "Glas Slavonije". I danas kada je ušao u deveto desetljeće još uvijek iz mjeseca u mjesec crta dječji geg-strip "Čipko i djed Filip" za riječku "Bijelu pčelu", po čemu je (vjerojatno) i najdugovječnii živući crtač stripa u svijetu.

Tijekom svoje profesionalne karijere s podjednakom vještinom crtao je stripove raznih žanrova, kako one u realističkoj figuraciji tako i u karikaturalnom stilu, ostajući pritom vjeran svom prepoznatljivom i privlačnom rukopisu.

"Bordo je 50-ih i 60-ih godina aktivno sudjelovao u stvaranju izvornog domaćeg stripa visoke estetske i komunikacijske vrijednosti, koje su dovele do pozicioniranja Zagreba kao jednog od evropskih strip-središta toga razdoblja", ističu u udruzi "Art 9".