TRI PLAKATA

Boris Bućan prvi je hrvatski umjetnik u novom stalnom postavu čuvene njujorške MoMA-e

18.10.2019 u 09:40

Bionic
Reading

Domaći umjetnik Boris Bućan sa svoja tri plakata uvršten je u novi stalni postav njujorškog Muzeja moderne umjetnosti, u slavnu MoMA-u

Novi stalni postav MoMA-e službeno se otvara 21. listopada, a VIP obilazak bio je prije nekoliko dana. Među onima koji su ga obišli bio je i domaći dizajner s njujorškom adresom Mirko Ilić.

'Bućanovi radovi jedini su iz Hrvatske i jedan su od rijetkih radova grafičkog dizajna u stalnom postavu. Uz to, nitko od grafičkih dizajnera nije dobio tako velik i dramatičan prostor kao što ga je dobio Bućan. Kad dođete na treći kat, njegovi će vas radovi prvi tamo dočekati', rekao je za Jutarnji Ilić koji je na društvenim mrežama objavio fotografiju obilaska postava s kustosicom Odjela arhitekture i dizajna Juliet Kinchin.

Sam Bućan poručio je kako je oduševljen informacijom da ulazi u postav prestižnog muzeja. U MoMA-inom fundusu je, inače, više od 20 njegovih radova, a u stalnom postavu bit će tri plakata, koja je prije nekog vremena slavnoj ustanovi donirao kolekcionar Toni Politeo.

'Dva (plakata) nastala su za Zagrebačke simfoničare i Zbor RTZ-a, s kojima sam tih godina često surađivao. Plakat koji je u postavu u sredini, s trešnjama, nastao je uz izvedbu opusa Gustava Mahlera i to mi je jedan od dražih radova. Treći plakat je za Hrvatsko narodno kazalište Split, za izvedbu ‘Areteja’ prema Miroslavu Krleži', rekao je Bućan za Jutarnji.

  • +2
Izložba 'Fenomen plakatne umjetnosti Borisa Bućana' u zagrebačkom HAZU Izvor: Pixsell / Autor: Anto Magzan/PIXSELL