SUVREMENI KLASIK

Bollywood radi svoj najskuplji film prema slavnom romanu

20.04.2017 u 08:52

Bionic
Reading

Indijska filmska industrija, popularno nazvana Bollywood, odlučila se upustiti u produkciju najskupljeg filma u indijskoj povijesti s budžetom od 155 milijuna dolara. Riječ je o filmskoj adaptaciji hit-romana ‘Randamoozham’ iz 1984., koji je pak prozna obrada slavnog indijskog epa ‘Mahabharata’

Kada je indijski pisac M.T. Vasudevan Nair 1984. godine objavio svoj epski roman ‘Randamoozham’, knjiga se ubrzo prometnula u jedan od najvećih suvremenih indijskih bestselera i dobila je niz književnih nagrada. Riječ je o romanesknoj verziji poznatog indijskog epa ‘Mahabharata’ iz 8. stoljeća, u kojoj su iz priče izbačeni fantastični elementi i sve je ispripovijedano u realističkom registru. ‘Randamoozham’ je u međuvremenu preveden na niz svjetskih jezika i danas se smatra najboljim Nairovim romanom, suvremenim klasikom indijske književnosti.

U rujnu sljedeće godine kreće i snimanje filmske adaptacije ‘Randamoozhama’, za koju će scenarij napisati sam autor knjige, a budžet filma iznosi za indijsku kinematografiju rekordnih 155 milijuna dolara. Film će imati dva dijela - što ne čudi jer se ‘Mahabharata’ smatra najdužim epom u povijesti - a režirat će ga V.A. Shrikumar Menon, koji se već istaknuo u režiji spotova. Premijera se očekuje 2020. godine.

Prosječni budžeti uobičajenih bolivudskih produkcija ne prelaze 25 milijuna dolara, no proteklih godina znali su skočiti i za desetak milijuna više, primjerice kada je riječ o produkciji fantasy spektakla ‘Baahubali’, koji su mnogi proglasili indijskom verzijom ‘Gospodara prstenova’.

Detalji o glumačkoj ekipi ‘Randamoozhama’ još nisu poznati (producenti obećavaju i zasad neimenovane dobitnike Oscara), no najavljeno je da će glavnu ulogu imati indijski superstar Mohanlal.

Film će se snimati na engleskom i nizu jezika koji se govore u južnoj Aziji kako bi bio prijemčiv i za međunarodno i za domaće tržište. Ako produkcija ‘Randamoozhama’ doista bude koštala 155 milijuna dolara, on će biti dosad najskuplji film koji nije snimljen u Hollywoodu.