IZLOŽBA U PRADU

Bogata zbirka Ermitaža prvi put van Rusije

09.11.2011 u 08:48

Bionic
Reading

U madridskom muzeju Prado otvorena je izložba dijela zbirke jednoga od najvećih i najznačajnijih kulturno-povijesnih i umjetničkih muzeja na svijetu - ruskog muzeja Ermitaž u Sankt Peterburgu

Izložba pod nazivom 'Ermitaž u Pradu', prva izložba toga muzeja izvan Rusije, obuhvaća više od 120 predmeta iz područja arheologije i dekorativnih umjetnosti te remekdjela slikarstva, skulpture i crteža koji datiraju iz petog stoljeća prije naše ere pa sve do 20. stoljeća, ovu izložbu čine jedinstvenom prilikom za upoznavanje s izvanrednom raznolikošću i bogatstvom raskošnih zbirki ruskoga muzeja Ermitaž Katarine Velike, ističe se na Pradovoj internetskoj stranici.

Među brojnim djelima iz slavne zbirke slika, crteža i skulptura ruskoga muzeja nalaze se i djela španjolskih umjetnika Diega Velazqueza, Pabla Picassa i Josea de Ribere koja će se, tako, privremeno vratiti u domovinu, uz djela umjetničkih velikana Henrija Matissea, Paula Cezannea i Vasilija Kandinskog

Među eksponatima iz opsežne i jedinstvene arheološke zbirke te zbirki dekorativnih umjetnosti, namještaja i kostima ruskoga muzeja, ističu se mač ukrašen srebrom, rubinima i dijamantima koji je caru u 18. stoljeću poklonio indijski veleposlanik, te vaza od gorskog kristala, zlato i dijamantni nakit carske obitelji koje je izradio slavni ruski draguljar Karl Faberge, najpoznatiji kao autor uskršnjih Fabergeovih jaja.

S fundusom od više od tri milijuna izložaka i najvećom zbirkom slika u svijetu, Ermitaž je jedno od vodećih središta svjetske umjetnosti. Danas je to jedan od najpoznatijih svjetskih muzeja sa slavnim zbirkama antičke, perzijske, indijske, islamske i ostalih umjetnosti. Posebnu atrakciju čine remekdjela od renesanse do početka 20. stoljeća, te zbirke brojnih grafika i crteža, kao i zbirke medaljona i novca koje se računaju u milijunima primjeraka.

Izložba je otvorena do 25. ožujka 2012.