KRLEŽINA HEROINA

'Bobočka' otvara sezonu kazališta Moruzgva

23.10.2012 u 14:58

Bionic
Reading

Kazalište Moruzgva otvara sezonu dramom 'Bobočka ili drugih sto stranica Filipa Latinovicza' koju je po romanu Miroslava Krleže 'Povratak Filipa Latinovicza' napisala Ana Tonković Dolenčić

Ulogu Bobočke, fatalne Krležine junakinje, utjelovljuje Ecija Ojdanić, osnivačica kazališta Moruzgva. Ojdanić se dosad dva puta okušala u Krležinim dramama, kao Melita u 'Ledi' i kao Anka u 'Kraljevu'.

Bobočka je jedno od najkompleksnijih Krležinih ženskih lica, a kroz priču o njezinom burnom životu koji je požudno krivudao od građanskog luksuza s početka dvadesetog stoljeća do siromaštva u blatu sela Kostanjevca, Krleža opisuje advokate kockare, ministre u ostavci, banke u propasti, ekscentrične znanstvenike i neurotične slikare.

Mračni akordi kapitalizma u kojem se ljudi koriste, a stvari vole, u kojem se pije, puši i laže, ekspresionistički su okvir za Bobočkine introspekcije.

U tim se intimnim prepričavanjima razotkrivaju suptilne note Bobočkine duše zarobljene u lijepom ženskom tijelu.

Osim Ecije Ojdanić, u predstavi sudjeluje i konceptualni video umjetnik i skladatelj Willem Miličević

Kostime je osmislila Mirjana Zagorec, a režiju potpisuje Ivan Leo Lemo, redatelj Moruzgvinih uspješnica 'Gola u kavezu' i 'Heidi' koje već nekoliko sezona pune kazališta u zemlji, ali i u inozemstvu.

Predstava 'Bobočka ili drugih sto strana Filipa Latinovitcza' prilika je za sve kazališne sladokusce da pogledaju taj kultni roman iz drugog rakursa te da se upute na uzbudljivi rafting kroz kanjone rečenica našeg najvećeg pisca.

Osim toga, kazalište Moruzgva ovom predstavom obilježava osamdeset godina otkad je 'Povratak Filipa Latinovicza' napisan.

Premijera predstave će se održati 25. listopada u 20 sati u Centru za kulturu trešnjevka (Park stara Trešnjevka 1).