KONCERT U ZAGREBU

Black Rebel Motorcycle Club u Tvornici: Grmljavina betonske miješalice

14.06.2019 u 15:35

Bionic
Reading

Bend je iznimno svirački kompetentan i raznovrsne aranžmanske kombinacije uz distorzivni pristup i mnogo nakalemljenog noisea djeluju iznimno moćno. S druge strane, autorstvo im je slabija strana i nemaju dovoljno pjesama koje bi ostavile trag kompatibilan s njegovim sviračkim umijećem

U zagrebačkoj Tvornici je u četvrtak, 13. lipnja drugi hrvatski koncert održao kalifornijski rock bend Black Rebel Motorcycle Club, nošen legendom o duplom nastupu u Zagrebu 23. lipnja 2004. Tada su trebali biti predgrupa Lennyju Kravitzu ali je zbog bolesti njegov nastup otkazan, a B.R.M.C. su pola sta svirali na platou ispred Doma sportova, da bi onda otišli na ad-hoc organiziran koncert u Močvaru.

Petnaest godina i šest albuma kasnije, band u punoj snazi dolazi u Zagreb i u snažnome i žestokom nastupu koji je trajao gotovo 150 minuta ponovo oduševljava. Peter Hayes (koji je nastup započeo u kaputu kao da nastupa u prosincu na Jelačić placu na nekom humanitarnom nastupu) i Robert Levon Been dijelili su su ravnopravno vodeće i prateće vokalne dionice, a izmjenjivali su se i na basu te akustičnim i električnim gitarama. Snažan i stamen ritam davala im je Leah Shapiro, povremeno i bubnjarica koncertne postave Raveonettesa.

  • +7
Black Rebel Motorcycle Club u Tvornici Izvor: Cropix / Autor: Mladen Pobi/ CROPIX

Bend je iznimno svirački kompetentan i raznovrsne aranžmanske kombinacije uz distorzivni pristup i mnogo nakalemljenog noisea djeluju iznimno moćno. S druge strane, band nije dobacio u višu rockersku ligu jednostavno zato što im je autorstvo slabija strane i nemaju dovoljno pjesama koje bi ostavile trag kompatibilan s njegovim sviračkim umijećem. Zapravo, oni su obrnuto proporcionalni bandu Jesus & Mary Chain: dok je njima buka bila nadgradnja sjajnim melodioznim linijama, B.R.M.C.-u je u temelju bučna forma, a tek onda sadržaj. Da je tome tako, dokaz su dvije, ne baš inspirativne pjesme (Sympatethic Noose i Fault Line)

Najbolji i najsnažniji dio koncerta bio je nakon toga, pet furioznih pjesama koje čine vrh njihovog repertoara, od Shuffle Your Feet do Spread Your Love. Zanimljiva je bila i inerpolacija pjesme Johna Lennona I Don't Wanna Be a Soldier, Mama u njihovu skladbu White Palms te furiozni kraj bisa sa skladbom Whatever Happened to My Rock ‘n’ Roll (Punk Song).

B.R.M.C. sjajan je koncertni band koji je zdušno nastupio u Tvornici, a užitak za publiku bio bi veći da su odustali od ex-catedra showa i tijekom cijelog nastupa pokušali naći zajednički jezik s publikom.

Izvor: Društvene mreže