DIJANA PLEŠTINA:

Bit ćemo normalna zemlja tek kad završimo s razminiranjem

18.10.2012 u 12:05

Bionic
Reading

Peugeot je ponovno dokazao svoj moto 'Motion and emotion' u pravom smislu tih riječi. Dizajnerski savršena 208-ica sportskih voznih karakteristika dobila je jedinstven umjetnički ukras, gustu bijelu mrežu, koja je dodatno naglasila prepoznatljiv atraktivan dizajn automobila. Povod sjajnoj suradnji mladog talentiranog slikara Zatana Vehabovića i ponosa francuske autoindustrije, Peugeota, najbolje opisuje riječ 'emotion'. Peugeot je, naime, rasterom ukrašenu 208-icu stavio na dobrotvornu aukciju 208 protiv mina, a sva prikupljena sredstva namijenjena su razminiranju jednog dijela zadarskog zaleđa

Predstavljanju projekta 208 protiv mina u pariškom sjedištu Peugeota, gdje će automobil 208 by ZV biti izložen naredna dva tjedna, nazočili su dr. sc. Dijana Pleština, ravnateljica Ureda za razminiranje Vlade RH, slikar Zlatan Vehabović, zatim Diana Sardelić Pezo iz Peugeota Hrvatska te veleposlanik RH u Republici Francuskoj Mirko Galić

U online aukciji na tportalu, kao i u donacijama mogu sudjelovati svi građani Republike Hrvatske, ali i izvan nje. Organizatori se nadaju da će kroz promociju projekta u Parizu zainteresirati i francuske građane te tvrtke za sudjelovanje u ovom hvalevrijednom projektu. Clj aukcije je prikupiti 120.000 kuna pomoću kojih će se razminirati približno 40.000 četvornim metara, a plan je razminirati dio područja u općini Jasenice u zadarskom zaleđu.

Ravnateljica Ureda za razminiranje Vlade RH, Dijana Pleština istaknula je da potrebno znanje i tehniku već imamo, no nedostaje nam novac. U Hrvatskoj je još uvijek 745 četvornih kilometara minski sumnjivog područja na kojem živi oko 800.000 stanovnika, a da bismo konačno postali zemlja bez mina, potrebno je oko pola milijarde eura, što je ogroman novac, pogotovo u vrijeme krize.  No uz dobru koordinaciju ministarstava, ali i konačno veći angažman privatnog sektora, cilj da 2019. godine Hrvatska napokon riješi problem mina, kaže Pleština, mogao bi biti ostvaren. Stoga je krajnje vrijeme, poručuje ona, za društveno odgovorno ponašanje.

'Zahvaljujem Peugeotu što je donirao automobil, a Zlatanu što je napravio remek-djelo od njega. Bit ćemo jednom normalna zemlja i normalno društvo kad završimo priču o razminiranju Hrvatske. Imamo znanje, imamo tehniku koja je zaista svjetski poznata, a ono što nam nedostaje da završimo čim prije s razminiranjem je - novac. S ovim poklonom ne dobivamo samo novac, kojeg će, nadam se, biti što više, već je to i glasna poruka našem privatnom sektoru da se uključi, da djeluje društveno odgovorno. Ako je to u ovim teškim vremenima, u recesiji, to mogla napraviti jedna francuska tvrtka, Peugeot, i ako je Zlatan mogao darovati svoj talent, vrijeme i energiju u ovaj projekt kako bi taj automobil učinio jedinstvenim, onda je krajnje vrijeme i da se pokrene naš privatni sektor u tom smjeru', kazala je Pleština.

Croatie, la voici

Iz Zadra dolazi najveći broj umjetnina izloženih na izložbi hrvatskog srednjovjekovnog blaga 'I oni se zadiviše...' - Srednji vijek u Hrvatskoj u sklopu festivala Croatie, la voici u sklopu kojeg je u Parizu i predstavljen projekt 208 protiv mina. Francuze je u zaista impresivnom broju privukla hrvatska srednjovjekovna umjetnost, ali i suvremena. U ponedjeljak, je u Palais de Tokyo, također u sklopu festivala Croatie, la voici, otvorena i izložba Borisa Očka, a otvorenje izložbi nekoliko različitih suvremenih umjetnika privuklo je na stotine posjetitelja, mahom mlađih generacija koje su napunile i oživjele zanimljivo ogromno betonsko zdanje pored Seine.


Riječ je, naglašava ravnateljica Pleština, o našim minama koje ćemo mi morati ukloniti i u te nam svrhe kronično nedostaje novca. Vrijeme je da prestanemo zatvarati oči i pretvarati se da je to nečiji tuđi problem. Mine su, nažalost, hrvatska realnost, one su u našoj neposrednoj blizini iako je od završetka rata prošlo punih 17 godina, a za razminiranje jednog četvornog metra ne previše zahtjevnog, ravnog terena potrebno je samo oko pet kuna, dok se u slučaju zahtjevnijeg terena taj iznos penje na sedam do devet kuna po četvornom metru.

Suradnja između Peugeota i slikara Zlatana Vehabovića, koji je od Peugeotove 208-ice napravio umjetničko djelo, nastala je tijekom projekta 'Ljubav prema riziku' u MSU u travnju ove godine. Iako Vehabović iza sebe ima sedam samostalnih izložbi, od čega i jednu u New Yorku, suradnja ovoga tipa prva mu je u karijeri. Priznaje da je Peugeotova ponuda bila pravi izazov.

'Cilj mi je bio ne negirati automobil i unijeti zapravo minimalne intervencije kako bi njegov dizajn došao od izražaja', otkriva Vehabović.

Budući da je njegov 'model' bio već lakiran automobil, Zlatan se odlučio za apliciranje geometrijskog rastera pravilnih bijelih linija, koje nakon nekoliko različitih smjerova tvore gustu mrežu ili raster. Priznaje da je, nakon što je konačno krenuo u realizaciju svoje ideje, posao bio zahtjevan i intenzivan budući da je pet, šest dana radio gotovo bez prestanka 24 sata na dan. Rezultat je, naravno, više nego impresivan. Popularna 208-ica zahvaljujući Zlatanovom talentu dobila je savršen ukras, no misija Peugeota i ureda za razminiranje Vlade RH bit će završena kad se sazna vlasnik ove jedinstvene 208-ice i kad se krene s razminiranjem dijela zadarskog zaleđa sredstvima prikupljenim u aukciji i donacijama zahvaljujući projektu 208 protiv mina.

Ako i vi želite pridonijeti mijenjaju situacije u Hrvatskoj nabolje, pridružite se humanitarnoj akciji 208 protiv mina na našim stranicama.