NEPREDVIDIVI KAFIĆ

Biste li se usudili ovdje popiti kavu?

13.02.2012 u 11:42

Bionic
Reading

U Helsinkiju je otvoren kafić Kauko u kojem je za sve posjetitelje kava besplatna. Ipak, postoji kvaka. Boravak u kafiću bilježi se videokamerama i uživo emitira putem interneta, a namještaj je prilično interaktivan i razuzdan

U cafe baru Kauko u Helsinkiju kava je besplatna, ali je iskustvo boravka u tom prostoru prilično nepredvidivo. Kafić-instalacija dio je niza akcija kojima Helsinki slavi status Svjetske prijestolnice dizajna u 2012.

Ostat će otvoren tijekom cijele veljače u trgovačkom centru Forum u Helsinkiju. Cilj je nesvakidašnjeg kafića propitati što čini dobar, a što loš dizajn, zbog čega je čitav interijer podložan promjenama, i to putem interneta. U kafiću su postavljene kamere, a korisnici interneta putem live streaminga imaju mogućnost promatrati što se unutar njega događa. Po osobnom nahođenju imaju prilike mijenjati uvjete u prostoru Kauka, krenuvši od mijenjanja visine stolica i stolova, preko osvjetljenja, pa sve do glazbe. Dok se neki vode stvaranjem, po njima, idealne atmosfere za ispijanje kave ili čaja, dio samo želi napraviti dobru spačku.

Reakcije posjetitelja kafića kojima se ispijanje kave često pretvara u humorističan film, ovjekovječene su u kratkim filmovima. Tako imamo prilike nasmijati se ljubavnom paru koji je stol omeo u razmjenjivanju nježnosti, kao i brojne druge žrtve razuzdanog namještaja.

Kakva je atmosfera u kafiću Kauko možete provjeriti na