POPULARNOST NE POMAŽE

Bestseleri koje ne pročitamo do kraja

23.01.2015 u 10:31

Bionic
Reading

Zahvaljujući metodi istraživanja nazvanoj Hawking Indeks, koju je osmislio profesor matematike Jordan Ellenberg, na Telegraphu su napravili popis književnih naslova koje publika unatoč popularnosti nije uspjela dovršiti do kraja

'Pedeset nijansi sive' britanske spisateljice E. L. James, erotska romansa, prvi dio trilogije koji prati vezu mlade i naivne Anastasije Steel i uspješnog biznismena Christiana Greyja, unatoč eksplicitnim prikazima seksa, čitatelji ne mogu privesti kraju. Samo 25,9 posto ispitanika, sudeći po podacima istraživanja, uspjelo se probiti kroz šum loših opisa i banalnih dosjetki o muško-ženskom odnosima.

Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Daniel Kahneman u svom je inovativnom radu 'Misliti brzo i sporo' na području psihologije proučavao racionalan model prosuđivanja i donošenja odluka. Jedan je od najznačajnijih mislioca današnjice čije su ideje i dostignuće utjecale na mnoga područja ljudskog djelovanja, korporativno poslovanje, medicinu i politiku. U ovoj knjizi sažeo je svoja istraživanja, a samo 6,8 posto čitatelja uspjelo je do kraja proučiti njegova promišljanja.

'Kratka povijest vremena' Stephena Hawkinga objavljena 1988., bestseler je i prodala se u više od 10 milijuna kopija tijekom dvadeset godina. No poražavajući je postotak od samo 6,6 posto publike koji ju je zapravo uspio pročitati.

Pročitanim monumentalnim djelom Davida Fostera Wallacea 'Infinite Jest' vole se pohvaliti brojni hipsteri, ali tužna je istina ta da samo 6,4 posto čitatelja uspijeva doći do kraja, iako je hvaljen i od kritike i od (malobrojnog) čitateljstva, a 2005. dospio je i na listu najboljih romana na engleskom objavljenih od 1923. časopisa Time.

Američki književni klasik 'Veliki Gatsby' F. Scotta Fitzgeralda nije prezahtjevan, ali pročitalo ga je samo 28,3 posto ispitanika.

'Kapital u dvadeset prvog stoljeću', magnum opus francuskog ekonomista Thomasa Pikettyja, našao se na prvom mjestu bestselera New York Timesa. Dubinsku znanstvenu studiju koja se bavi analizom odnosa između kapitala i rada, odnosno govori o tome kako veći profit od kapitala u usporedbi s profitom od rada stvara sve veću društvenu nejednakost jer se bogati još više bogate, a siromašni siromaše, pročitalo je do kraja 2,4 posto čitatelja.

'Igre gladi: Plamen' Suzanne Collins, po kojoj je napravljena i filmska uspješnica, druga su knjiga u trilogiji. Kao nastavak bestselera iz 2008., u knjizi pratimo priču o Katniss Everdeen u postapokaliptičnom svijetu. Iako su svi elementi drame i napetosti uključeni, većina se odlučila pogledati filmsku adaptaciju, a 43,4 posto uspjelo je knjigu pročitati do kraja.

Na tronu najmanje čitanosti našli su se memoari Hilary Clinton 'Hard Choices', sa samo 1,9 posto čitatelja. Knjizi nije pomoglo ni uvrštavanje na listu bestselera New York Timesa ni ime bivše američke prve dame.